latinica  ћирилица
18/05/2024 |  16:00 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

U Zvorniku obilježene 32 godine od formiranja "Vukova sa Drine"

U Zvorniku su obilježene 32 godine od formiranja Podrinjskog odreda specijalnih snaga "Vukovi sa Drine", jedne od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske koja je branila srpski narod i štitila vjekovna ognjišta.
Vukovi sa Drine, godišnjica - Foto: RTRS
Vukovi sa Drine, godišnjicaFoto: RTRS

Od 1992. do 1995. godine 81 pripadnik ovog odreda je poginuo , dok je više od hiljadu ranjeno, od kojih neki nekoliko puta.

Ostaje sveta obaveza da slogom i jedinstvom čuvamo slobodu i Republiku Srpsku i odolimo svim izazovima jer je to uslov opstanka srpskog naroda na ovom prostoru, rečeno je u Zvorniku.

- Mi se ponosimo našim učešćem u ratu, mi smo se viteški borili protiv neprijatelja. Sa ponosom ističem da nemamo nijednog pripadnika da je procesuiran ni pred jednim sudom. Znači pokazivali smo naše vitešvo na frontu širom Srpske. To su bili golobradi mladići koji nisu štedili ni zdravlje ni život za odbranu Srpske i za odbranu svog naroda - istakao je ratni komandant pukovnik Milan Јolović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je odred "Vukovi sa Drine" bio jedna od najeletnijih jedinica u sastavu VRS koja je borbene zadatke izvodila u zoni odgovornosti Zvorničke brigade i širem rejonu podrinskog ratišta.

Istakao je da su neophodni sloga i jedinstvo srpskog naroda, da ima zajedničku agendu i konzensus po kome će postupati svaki Srbin bilo gdje da živi.

Ostojić je naglasio da su Srbi ponosni na svoju prošlost i borbu za slobodu i da ostaje sveta obaveza da slogom i jedinstvom očuvaju slobodu i Republiku Srpsku, jer je to uslov opstanka srpskog naroda na ovom prostoru.