latinica  ћирилица
18/05/2024 |  16:04 ⇒ 19:50 | Autor: TANЈUG

Slovački sud: Optuženi za atentat na Roberta Fica ostaje u pritvoru

Slovački sud presudio je danas da Јuraj Cintula, optužen za atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, bude zadržan u pritvoru, izjavila je portparolka suda.
Dolazak optuženog (Foto: EPA/JAKUB GAVLAK) -
Dolazak optuženog (Foto: EPA/JAKUB GAVLAK)

Tužilac je želio da Cintula bude iza rešetaka zbog straha da će pobjeći i da će nastaviti kriminalnu djelatnost, prenose slovački mediji.

Cintula, koji je pucao u slovačkog premijera u srijedu, optužen je za pokušaj ubistva sa predumišljajem sa motivom osvete.

Prijeti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

On tvrdi da nije htio da ubije premijera.

Dok je sudija odlučivao da li će se atentator naći iza rešetaka, Robert Fico se borio za život u bolnici u Banskoj Bistrici.

Fica su pogodila četiri od pet hitaca.

- Desilo se nekoliko čuda, ne mogu da nađem riječi da se zahvalim ljekarima na činjenici da se približavamo pozitivnoj prognozi - rekao je danas ministar odbrane Robert Kalinjak, dodajući da Fico još nije pobijedio.

Ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova je izjavila da je zdravstveno stanje Roberta Fica stabilizovano, ali i dalje ozbiljno.

Prema njenim riječima, to je ocenio lekarski konzilijum na prepodnevnom sastanku.

- Јučerašnja operacija, koja je trajala dva sata, doprinijela je pozitivnoj prognozi zdravlja premijera - rekla je Dolinkova.

Јuraj Cintula, 71-godišnji pisac, pucao je u sredu pet puta u Roberta Fica, posle čega ga je policija odmah privela, a slovački premijer odmah je prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.