latinica  ћирилица
18/05/2024 |  17:10 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Dodik: Konaković može da govori samo u svoje ime; Bošnjaci će sahraniti BiH (VIDEO)

Predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković može da govori u svoje i u ime svoje partije, dijelom i svog naroda, ali ne i u ime BiH, te ocijenio da će Bošnjaci time sigurno sahraniti BiH.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je naveo da je Konaković pričom da će nešto prekinuti "pobrkao ločiće", te dodao da se to njega ne tiče i da se lažno predstavlja.

- Ako žele da ovdje nešto funkcioniše onda to moraju da vrate na odlučivanje u organe na nivou BiH - rekao je Dodik.

Dodik ističe da je Bošnjacima bila nepotrebna rezolucija o Srebrenici, nanošenje etikete cijelom srpskom narodu, navodeći da je u pitanju priča pisana od nekih drugih, kao što je Njemačka koja je počinila niz genocida.

- Sjetila se da svjetski dan za obilježavanje genocida bude 11. juli iz čisto podmuklih razloga, jer onda ne možete da donesete neki drugi datum da se obilježava na svjetskom niovu - rekao je Dodik.

Ako misle da će neko zaboraviti, Dodik je istakao da se to neće desiti, da Srbi potenciraju činjenicu da je urađeno mimo organa BiH, da je Zlatko Lagumdžija počinio krivično djelo, a da to čine i svi oni koji ga podržavaju

Ukazao je da Mađarska ovu rezoluciju doživljava kao razlog da bi moglo doći do unutrašnjih tenzija, što smatra da je istina.