latinica  ћирилица
18/05/2024 |  17:19 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Rusija se snažno protivi rezoluciji o Srebrenici (FOTO/VIDEO)

Rusija se snažno protivi rezoluciji o Srebrenici kojom se Srbima želi pripisati etiketa "genocidnog naroda" - jasan je stav ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova, koji je prenio u Banjaluci i na manifestacije "Dani Rusije u Republici Srpskoj".
Igor Kalabuhov - Dani Rusije u Srpskoj - Foto: RTRS
Igor Kalabuhov - Dani Rusije u SrpskojFoto: RTRS

Učesnici ovog skupa saglasni da će se eventualnim usvajanjem rezolucije odnosi unutar BiH dodatno zakomplikovati, što i žele oni koji sponzorišu i podržavaju rezoluciju.

Narativ da su isključivo Bošnjaci stradali u ratovima 90-ih je pogrešan i kontraproduktivan.

Na manifestaciji koja će trajati tri dana, učestvuju eminentni stručnjaci iz Srpske, regiona i Ruske Federacije.

Ruska Federacija ima jasan i nedvosmislen stav kada je riječ o Rezoluciji o Srebrenici. To je dokazao Vasilij Nebenzja nedavno pred Savjetom bezbjednosti UN, to je pokazano i danas u Banjaluci na manifestaciji "Dani Rusije u Republici Srpskoj". Predstavnici i akademici Ruske Federacije protive se pokušaju demonizovanja srpskog naroda u Ujedinjenim nacijama. Istorijsko "njet" iz 2015. godine, još boli kolektivni Zapad.

-  Kada su Englezi 2015. dobili po glavi odlukom Ruske Federacije, vetom, oni su pristupili strategiji koja se zove "ubij neprijatelja tuđim nožem". Sad oni koriste neke svoje instrumente u tom pravcu - rekao je Kalabuhov.

- Mi znamo gdje je pravda. Treba da se borimo za to, nadam se da i veće strukture, UN i evrpske strukture na kraju krajeva će saznati gdje i šta. A u krajnjem slučaju, mi ćemo raditi sljedeće godine da dokazujemo istinu. Јa ne vidim drugog puta - istakla je član Ruske akademije nauka Јelena Guskova.

Učesnici su poručili da se rezolucijom pokušava nametnuti narativ da su bošnjačke žrtve bile jedine što može dodatno pogoršati odnose naroda koji žive u BiH i regionu.

Dani Rusije u Srpskoj (foto: RTRS)

- Јedinu stvar koju ja mogu da kažem za ove pokušaje da se iskoristi vrlo bolna tema i to da se iskoristi u uskosebičnim interesima, prije svega geopolitičkim. To je svakako kontraproduktivno - rekao je docent na Fakultetu za svjetsku politiku na moskovskom univerzitetu Lomonosov Andrej Malov.

- Iako je neobavezujuća, imaće snažno političko dejstvo i snažno će njihovu tezu dodatno ojačati, postaće sve agresivniji prema druga dva naroda, posebno prema Srbima u BiH - naveo je ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Rezoluciju su otvoreno podržale najveće sile zapadnog svijeta. Većina njih, smatraju analitičari, iz ličnih interesa. Na djelu su, kažu, kolonijalne igre velikih.

- Njemačka ima svoj interes, naravno da uspostavi ponovo kolonijalne odnose ovdje. Amerikanci da sačuvaju svoj dio kolača na Balkanu itd. Tako da ovo najmanje ima veze sa nesretnim žrtvama građanskog rata u BiH, na bilo kojoj strani da su bile te žrtve - smatra direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović.

- Pokušavaju vrlo cinično, s jedne strane Nijemci imaju motiv da se operu za Drugi svjetski rat, a sa druge strane postoji taj motiv da se Srbi praktično odvoje od svojih logičnih saveznika. Srbi se danas nalaze sa ogromnom većinom muslimana svijeta na istoj strani - rekao je politikolog i istraživač Instituta za evropske studije iz Beograda Stevan Gajić.

Prijateljstvo srpskog i ruskog naroda seže duboku u istoriju. I u ovim turbulentnim vremenima, Srbi i Rusi se zajedno bore za iste vrijednosti.

- Naš neprijatelj uvijek želi da razbije jedinstvo Rusije po ovim pitanjima i s obzirom na to da imamo sličnosti ovdje i u Republici Srpskoj i u BiH, vrlo je važno da stvorimo takvu klimu da budemo zajedno - istakao je Kalabuhov.

- Vi ste jedno ostrvo slobode u cijeloj Evropi. Svi su potčinjeni tim zapadnim planovima rušenja slovenskog faktora, a Srbi ovdje se drže. Bez potčinjavanja i u tome je vaša snaga - dodala je Guskova.

Predstavnici Rusije su poručila da će ta država nastaviti da poštuje Dejton te da je jedino rješenje za sva pitanja i probleme unutar BiH, dogovor tri naroda i dva entiteta, bez uplitanja stranaca.