latinica  ћирилица
18/05/2024 |  17:45 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Košarac: Čime se zapravo hvali Zlatko Lagumdžija?

Hvali li se napadom na ustavni poredak u BiH? Hvali li time što je na najgrublji način zloupotrijebio položaj?, upitao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Hvali li se time što je jednostrano i samovoljno uputio rezoluciju u UN, bez stava i saglasnosti nadležnih institucija, prije svega Predsjedništva BiH, kao jedinog organa nadležnog za vođenje spoljne politike? Sa kim je Lagumdžija usaglašavao bilo šta bez prethodne obavezne saglasnosti Predsjedništva BiH? - istakao je Košarac.

Upitao je da li se hvali time što će biti direktni krivac za trajne posljedice po unutrašnje odnose u BiH i (ne)mogućnost dogovora?

- Hvali li se time što će na osnovu laži, podvala i falsifikata pokušati da satanizuje srpski narod u bolesnoj težnji za uništavanjem Republike Srpske? - rekao je Košarac.

Košarac kaže dan je Lagumdžija lažni socijaldemokrrata.

- Uvijek je bio dopuna politici Alije Izetbegovića, njegov ratni funkcioner i čovjek koji je '90-ih godina rušio tadašnji Ustav SR BiH. Danas ruši dejtonsku strukturu i dejtonski Ustav. I tada, kao i danas cilj im je bio isti - stvaranje islamske države - rekao je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Ističe da su tada imali islamsku deklaraciju, a danas imaju rezoluciju.

- Islamska država BiH nije uspjela '90-ih godina. Neće uspjeti ni danas, ma koliko se zapadni sponzori i kosponzori trudili da kroz sramnu rezoluciju operu krvave ruke od vlastitih zločina na Bliskom istoku - dodao je.

Kaže da ta  rezolucija u istorijskom kontekstu neće značiti ništa, ali će umnogome uticati na političke odnose i dalje produbljivanje krize u BiH. 

- O tome je trebalo da razmišljaju oni koji su unilateralno pokrenuli pitanje njenog usvajanja u UN. Lagumdžija je prvi u nizu koji će morati da odgovara za to. I tu se ponovo pokazuje ispravnost politike srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović da protiv njega podnese krivičnu prijavu - naveo je.

Rezolucija neće donijeti ništa dobro nijednom narodu u BiH. Neće ni Zlatko Lagumdžija postati istorijska ličnost. Tek jedan u nizu koji su svesrdno doprinijeli raspadu BiH, zaključio je Košarac.