latinica  ћирилица
18/05/2024 |  18:30 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Dodik otvorio festival "Balkanski karavan"

Doboju je danas počeo Festival folklora, izvorne pjesme i muzike "Balkanski karavan" koji je okupio kulturno-umjetnička društava iz Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske, koji je otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik otvorio festival "Balkanski karavan" - Foto: SRNA
Dodik otvorio festival "Balkanski karavan"Foto: SRNA

Dodik je poručio da želi da se svi, bez obzira na vjeru i naciju, osjećaju dobro u Republici Srpskoj.

- Želimo da ona pokaže takvo svoje lice bez obzira na još uvijek snažne i intenzivne političke turbulencije koje imamo na nivou BiH među političkim predstavnicima - rekao je Dodik obraćajući se okupljenima.

On je poručio učesnicima manifestacije da se slobodno okupljaju njegujući kulture svojih naroda i da zajedno uživaju u tim različitim kulturama.

- Niko u Republici Srpskoj ne treba da zbog svog nacionalnog ili političkog osjećaja ili pripadanja ima bilo kakav problem - rekao je Dodik.

On je naveo da je svjestan uticaja koji političari imaju na društvo.

"Pustite vi političke procese da idu svojim putem, a vi putem kulturno-umjetničkih društva i bilo kojih udruženja, živite stvarni život svojih odnosa", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da ima obavezu da se bori za Ustav BiH, i da je "kriv" samo zato što ne dozvoljava nametanje koncepcija izvan tog ustava, te poručio da nema ništa protiv bilo kog naroda u BiH i da želi iza sebe da ostavi samo mir i razvoj te da od njegove politike niko nije stradao.

- Mi smo zainteresovani za ovakve manifestacije. Želimo da se svi učesnici ovdje osjećaju slobodno, sigurno, da upražnjavaju svoje kulturne i druge vrijednosti- rekao je Dodik i dodao da vlast u Srpskoj na taj način pokazuje kako treba sarađivati sa drugima.

On je naveo da je Doboj multietnički grad u kojem nema problema za šta su zaslužni gradska uprava i predstavnici lokalnih vjerskih zajednica.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić, koji je pokrovitelj ove manifestacije, izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija prvi put organizuje u ovom gradu, te dodao da su kulturno-umjetnička društva uljepšala današnji dan.

Vlasnik "Balkan TV" iz Novog Sada Nedeljko Šljivanac rekao je da je ideja manifestacije da okupi sve narode, te dodao da se u Doboju okupilo 420 učesnika.

On je održavanje ove manifestacije najavio i u Banjaluci gdje se očekuje više od stotinu izvođača.

Sekretar dobojskog Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Ljubica Berlanda rekla je da na festival pozvano 14 kud-ova u kojima su zastupljeni svi narodi u BiH kako bi podstakli sve da se poštovanjem različitosti, kulture, običaja i tradicije stvaraju uslovi za bolji zajednički život.

Ona je izrazila nadu da će učesnici današnjim kolom uspjeti da obore Ginisov rekord po brojnosti.

Današnjoj manifestaciji prisustvovuju i hrvatski delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Јosip Јerković i direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš.

Učesnici manifestacije su se prethodno okupili u Parku narodnih heroja u Doboju i odigrali zajedničko kolo nakon čega su se u defileu uputili do dvorane Slobomir P Univerziteta u ovom gradu gdje se održava program.

Manifestaciju su organizovali "Balkan TV" iz Novog Sada i dobojsko Hrvatsko kulturno društvo /HKD/ "Napredak".