latinica  ћирилица
18/05/2024 |  18:39 ⇒ 18:47 | Autor: sputniknews.com

Kod Budve ulovljena plava ajkula: Duga tri metra, a teška skoro 200 kilograma (FOTO)

Član Kluba za sportski ribolov "Širun" Rajko Bojanović ulovio je plavu ajkulu (modrulja) u budvanskom akvatorijumu tešku između 150 i 200 kilograma.
Modrulj (foto:  EPA-EFE/Manuel Lorenzo - ilustracija) -
Modrulj (foto: EPA-EFE/Manuel Lorenzo - ilustracija)

Modrulj je dugačak više od tri metra, a ulovljen je na otvorenom moru na plivajući parangal, prenosi RTCG.

Bojanović je za portal RTV Budva kazao da će morski pas biti prepariran u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, kao i da je izložba planirana u septembru ove godine.

Preparirana ajkula služiće u muzeju u edukativne svrhe, saopštio je za portal RTCG saradnik u istraživanju na kotorskom Institutu za biologiju mora Ilija Ćetković.

Ćetković za Portal RTCG objašnjava da modrulj nije vrsta čiji je izlov zabranjen u Crnoj Gori.

- Radi se o najčešćoj vrsti iz grupe pelagičnih ajkula u svetu. Čest je slučajan ulov prilikom ribolova tuna i sabljarki. Mediteranska populacija se od relativno skoro smatra ugroženom. Trenutno je u procesu ažuriranje liste zaštićenih vrsta Crne Gore. Institut je već dostavio popis vrsta, među kojima je i modrulja - navodi Ćetković.

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina, pokazuju da se on u vodama Јadrana najčešće sreće tokom proleća.

- Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Јadrana viđa tokom cele godine, gotovo se polovina jedinki zabeleži samo u maju - navode u Institutu za biologiju mora.

Modrulj je uobičajen i stalan stanovnik Јadrana, kao i većine svjetskih mora.

- Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namenjenih ciljanim tunama i sabljarkama. S obzirom na to da gotovo nemaju ekonomsku vrijednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće - navodi se u ranijoj objavi Instituta za bilogiju mora.