latinica  ћирилица
18/05/2024 |  21:17 ⇒ 21:30 | Autor: SRNA

Festival "Đeram" okupio 300 mališana, čuvara srpske tradicije

U Prnjavoru je danas održan Međunarodni festival djeca čuvari tradicije "Đeram" na kojem je učestvovalo 300 članova kulturno–umjetničkih društava iz Srpca, Ugljevika i Prnjavora.
Međunarodni festival djeca čuvari tradicije "Đeram" - Foto: SRNA
Međunarodni festival djeca čuvari tradicije "Đeram"Foto: SRNA

Ljepota koja se vidjela na ulicama Prnjavora i na Gradskom trgu pokazuje koliko su mladi odlučni da čuvaju tradiciju i običaje svog naroda.

Domaćin festivala bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta", a umjetnički rukovodilac Dječijeg ansambla Dragana Ignjatić rekla je da je ovo treća godina kako je "Prosvjeta" dio lijepe priče koju je iznjedrio festival "Đeram".

- Ponosni smo jer je danas svoje znanje u igri i pjesmi predstavilo 120 mališana iz gostujućih društava i 180 mališana iz prnjavorske "Prosvjete" - izjavila je Srni Ignjatićeva.

Na Festivalu su osim "Prosvjetinih" dječijih ansambala iz Prnjavora, Štrbaca i Naseobine Lišnja učestvovali i Srpsko kulturno–umjetničko društvo /SKUD/ "Beli anđeo" iz Srpca, Kulturno-umjetničko društvo "Ravno Polje" iz Ravnog Polja, Ansambl narodnih igara "Lijevče" iz Razboja i polaznici Dječijeg vrtića "Mikilend" iz Prnjavor.

Predsjednik SKUD-a "Beli anđeo" Žaklina Brezovac rekla je da je važno kod djece od najranijeg uzrasta stvarati osjećaj za srpsku kulturu i običaje.

Predsjednik KUD-a "Ravno Polje" iz Ugljevika Kosana Mitrović izjavila je da ih za "Đeram" vežu lijepa iskustva, poput očuvanja kulture i običaja srpskog naroda, ali i druženje djece.

Ona je istakla da je od velikog značaja i to što neki od njih kada ih život odvede u inostranstvo svoju pjesmu i igru čuvaju i njeguju, iako su daleko od zavičaja.

Јordan Kuvalja iz Ansambla narodnih igara "Lijevče" iz Razboja istakao je da kroz umjetnički i nastavni program svojih 35 članova dječijeg ansambla nastoje naučiti da budu dobri članovi društva, ali prije svega dobri ljudi.

- Festival "Đeram" je poseban jer sa društvima iz Srbije i Hrvatske stvaramo novi ambijent, povezujemo naša društva, a najvažnije je druženje i stvaranje novih prijateljstava. Ponosni smo kada u naše malo selo dođu druga društva i kada jedni drugima predstavljamo svoje običaje - istakao je Kuvalja.

Smotru dječijeg folklornog stvaralaštva danas je pozdravio i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš, koji je rekao da je bilo neizmjerno zadovoljstvo vidjeti na gradskom trgu ozarena dječija lica.

- Zahvalnost "Prosvjeti", djeci, roditeljima, umjetničkim rukovodiocima, gostima koji su došli u Prnjavor jer na pravi način uče djecu da čuvaju našu tradiciju i običaje. Uvjeren sam da će ovakvih dobrih događaja biti sve više - rekao je Tomaš.

Međunarodni festival djeca čuvari tradicije "Đeram" danas se održava u četiri grada u Republici Srpskoj i Srbiji, a naredni je u subotu, 25. maja u Rumi.

"Đeram" ove godine okuplja 44 KUD-a iz BiH, Srbije, Hrvatske i Rumunije.