latinica  ћирилица
19/05/2024 |  10:33 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

"Dani Rusije u Republici Srpskoj" (FOTO)

U okviru festivala "Dani Rusije u Republici Srpskoj" u prostorijama Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci danas će biti predstavljene mogućnosti obrazovnog, istraživačkog i inovacionog sistema Rusije u okviru tematskog bloka "Јavna diplomatija, nauka i obrazovanje u Ruskoj Federaciji: mogućnosti".
Dani Rusije u Srpskoj - Foto: RTRS
Dani Rusije u SrpskojFoto: RTRS

Predsjednik Književnog udruženja "Susret" iz Trebinja Milana Babić rekla je da će se sutra održati okrugli sto na koji će se uključiti prestavnici Čečenije, Tatarstana, ruskog Doma naroda i Sjeverno kavkaskog regiona, te zamjenik ministra čečenske republike.

Kako je precizirala, trećeg dana Festivala biće prisutni i predstavnici Srpske i eminentni stručnjaci.

- Uzeli smo Rusku Federaciju kao model saradnje. S obzirom na cjelokupne pritiske koji se oko nas dešavaju i pokušaj nekog fabrikovanja konflikta, mi idemo na lijepe, kulturne civilizacijske priče, saradnje različitih kultura, civilizacija i dostugnuća. Na Festivalu se predstavljaju i ruski fondovi, instituti, inovacioni sistemi, te kosmička dostignuća - istakla je Babićeva.

Dani Rusije u Srpskoj (Foto: RTRS)

 

BiH ne bi imala diplomatiju da nije Republike Srpske, izjavio je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

- U tom slučaju BiH bi imala samo Ministarstvo unutrašnjih poslova koje se bavi samo podsticanjem unutrašnjih sukoba i saradnjom sa narko-kartelima - rekao je Galijašević.

Galijašević, koji prisustvuje na Međunarodnom festivalu "Dani Rusije u Republici Srpskoj" ocijenio je da je ovo najznačajniji diplomatski događaj.

- Ovdje smo ugostili naše prijatelje iz Rusije koji polaze sa jasne pozicije očuvanja međunarodnog prava, zaštite Dejtonskog sporazuma i jednakih prava ustavotvornih naroda. Sutra će biti okrugli sto na kojem će se uključiti mnogi značajni zvaničnici Rusije koja je energično protiv zaoštravanja i sukobljavanja između naroda iz bilo kojih pobuda da ti sukobi dolazili. Od Dejtonskog sporazuma do danas raznim potezima međunarodne zajednice, raznima aktivnostima političkog Sarajeva, bez obzira da li bilo crveno ili zeleno – SDP-ovo građansko ili islamističko SDA, uvijek smo vidjeli razne inicijative koje su direktno dovodile u pitanje Dejtonski sporazum - istakao je Galijašević i dodao da je Rusija veliki prijatelj Republike Srpske, ali i BiH. 

Organizatori su za sutra najavili okrugli sto "Dijalog kultura: iskustvo zajedničkog života naroda Rusije i Republike Srpske" na Fakultetu političkih nauka.

Manifestacija "Dani Rusije u Srpskoj" trajaće do 20. maja.