latinica  ћирилица
19/05/2024 |  12:11 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Mastilović: Namjera rezolucije o Srebrenici je da posluži kao alat za uništavanje Srpske

Namjera je da rezolucija o Srebrenici direktno posluži kao alat za uništavanje Republike Srpske i dodatni pritisak na Srbiju, izjavio je direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.
Draga Mastilović - Foto: RTRS
Draga MastilovićFoto: RTRS

Mastilović je upozorio da "samo naivni mogu pomisliti da pokušaj donošenja rezolucije o Srebrenici nije usmjeren na stigmatizaciju čitavog srpskog naroda i da srpska nauka treba da krene u pripremu rezolucije o genocidu nad srpskim narodom u NDH".

- Iskreno se nadam da većina zemalja neće podržati tu rezoluciju, da shvataju o čemu se radi i da će prosto prepoznati namjere sponzora i predlagača te rezolucije - naglasio je Mastilović.

Prema njegovim riječima, nezavisno od toga da li će rezolucija biti usvojena ili ne potrebno je da srpska nauka i diplomatija krene u pripremu rezolucije o genocidu nad srpskim narodom koji su počinili Hrvati i muslimani u toku Drugog svjetskog rata.

- Kada govorimo o genocidu nad Srbima, stalno upotrebljavamo pojam "ustaše". Pa nije valjda bilo toliko ustaša? To je onda bila čitava armija ustaša. To je jedan genocidni plan da se Srbi zapadno od Drine u potpunosti istrijebe. Genocid je počinjen na čitavom području NDH - napomenuo je Mastilović.

Mastilović je rekao da je i međunarodni festival "Dani Rusije u Republici Srpskoj" prilika da se naučno prodre u dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka.

- Postalo je jasno da su neki društveno-politički procesi koji su se odvijali na post-jugoslovenskom i post-sovjetkom prostoru prosto identični. Posebno se u posljednje vrijeme naučno pokušava odrediti koji su to faktori u Evropi koji su generisali i rukovali jugoslovenskom krizom - naveo je Mastilović.

On je ocijenio da se prepoznaje isti rukopis i kada je u pitanju i post-jugoslovenski i post-sovjetski prostor.

- Јako je dobro što su kolege u Rusiji shvatili tu vrstu identičnosti procesa koji su usmjereni i protiv srpskog i ruskog naroda. Јedino na taj način možemo naučno dati odgovore i buduće smjernice kretanja ruskog i srpskog naroda - zaključio je Mastilović.