latinica  ћирилица
19/05/2024 |  14:37 ⇒ 16:02 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Na Zapadu nema političara koji mogu da razgovaraju na osnovu činjenica

Na Zapadu trenutno nema političara koji mogu da razgovaraju na osnovu činjenica, oni ih ne priznaju i iskrivljuju, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući izjavu britanskog premijera Rišija Sunaka da je Rusija navodno obustavila isporuke gasa.
Segej Lavrov (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Segej Lavrov (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

- To nije rekao samo britanski premijer Sunak, već i njemački kancelar (Olaf) Šolc sa čijih usta to zvuči fantazmagorično. Njemu su Amerikanci digli u vazduh gasovode "Sjeverni tok", koji su trebali da obezbijede dalji prosperitet Njemačke. Svi znate šta se sada dešava sa njemačkom ekonomijom - rekao je Lavrov za televiziju "Rusija 1".

- Izjavljivati da je Rusija prekinula gas... Niko od njih ne crveni. To je najtužnije. To znači da na Zapadu sada nema političara koji mogu da razgovaraju na pragmatičnim i činjeničnim osnovama. Oni ih ne priznaju, pogrešno ih tumače, pokušavaju da ubjede svoje stanovništvo i birače da se ne miješaju u ovu za Evropu katastrofalnu bezizlaznu politiku - naglasio je Lavrov.

Sunak je ranije izjavio da, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin prekinuo isporuke gasa, to je imalo "razarajući uticaj" na živote ljudi i ugrozilo energetsku bezbjednost Velike Britanije.

"Zapad treba da prestane da žrtvuje Ukrajinu"

Lavrov je, takođe, ocijenio da kijevski režim treba da shvati realnost na terenu, a Zapad treba da prestane da žrtvuje Ukrajinu za svoje uzaludne ciljeve.

- Vrijeme je da kijevski režim prizna realnost na terenu. Nadam se da će ova poruka, koja je mnogo puta ponavljana, biti prihvaćena - i da će Zapad shvatiti da je vreme da prestane da žrtvuje Ukrajinu za svoje apsolutno uzaludne ciljeve - rekao je Lavrov za televiziju "Rusija 1".

Lavrov je takođe prokomentarisao izjavu predsejdnika Francuske Emanuela Makrona, koji je izrazio zabrinutost da će, ako Rusija pobedi, njena vojna infrastruktura biti bliža Evropi, kao i ruske rakete, iako predsjednik Rusije Vladimir Putin već 20 godina poručuje zapadnim liderima da se Rusiji približava zapadna infrastruktura, a Zapad je govorio se opuste i da nema razloga za brigu.

- Takođe, ako uspiju, neka se opuste. Mi u potpunosti razumemo mogućnosti koje imamo, uključujući sve slučajeve razvoja situacije oko Ukrajine - rekao je ministar spoljnih poslova.