latinica  ћирилица
19/05/2024 |  15:38 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Mazalica: Šmit pokazao ograničen um

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da je Kristijan Šmit izjavom da "korištenje batine daje rezultat" pokazao neljudskost i ograničen um.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Čovjek koji treba, pod uslovom da je legalan, da nadgleda sprovođenje mira, koristi se kafanskim metaforama i otvoreno govori da sa predsjednikom entiteta koji je strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, koristi "batinu"- istakao je Mazalica.

Komentarišući Šmitovu izjavu da mu njegov položaj "daje mnogo batina, a malo mrkvi", Mazalica je rekao Srni da je bivši njemački ministar poljoprivrede još jednom pokazao da je i dalje trebalo da se bavi drvećem i mrkvama.

On je dodao da i dalje ostaje nejasno kako je takav pristup dao rezultate.

- Kao prvo, Šmit više ne spominje zakon o državnoj imovini, a i sam je priznao da je odustao od njega. Kako je onda "batina" dala rezultat, jer upravo se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najviše protivio donošenju tog zakona? - upitao je Mazalica.

Nejasno je, kaže, kako je pritisak izvršen na Dodika dao rezultate, u smislu da je predsjednik Srpske odustao od svojih politika?

- I dalje imamo samo zaoštravanje situacije i sve se više udaljavamo od početka pregovora sa EU, ali i usvajanja Plana rasta i neophodnih reformi - rekao je Mazalica.

Prije bi se reklo, ocijenio je Mazalica, da je Šmit slon u staklarskoj radnji, čiji svaki potez nanosi nesagledivu štetu i vraća BiH 10 godina unazad.