latinica  ћирилица
19/05/2024 |  16:56 ⇒ 16:56 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Vjera - oruđe razumijevanja

Oruđe razumijevanja tajne života, radosti, ljepote, punoće, istine i pravde jeste vjera, rekao je danas Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.
Patrijarh Porfirije  (Foto:spc.rs/patrijarh-porfirije) -
Patrijarh Porfirije (Foto:spc.rs/patrijarh-porfirije)

U besjedi u Hramu Svetog Save na Vračaru u Nedjelju mironosica srpski patrijarh je govorio o mironosicama koje su otišle sa namjerom da pomažu tijelo Gospodnje mirom koje je bilo položeno u grobnicu, ali ih je Bijeli anđeo dočekao riječima da je Hristos vaskrsao.

Srpski patrijarh je naglasio da smisao i punoća života izviru iz groba Hristovog, jer grob nije posljednje što Gospod prolazi već prolaz iz smrti u život.

- Naravno da tu logika ljudska nema objašnjenje. Zato su razni pokušavali da određujući tu tajnu pobede života nad smrću objasne govoreći da je neko ukrao tijelo, ili da su bili potplaćeni čuvari koji su stajali kraj groba, ili da je naprosto grob morao da se isprazni kako bi neko drugi bio sahranjen u njega - rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, nema te logike, uma i razuma koji ima svoj početak i kraj u ovom svijetu, u istoriji, koji može to da pojmi.

- Oruđe razumevanja tajne života, radosti, ljepote, punoće, istine i pravde jeste vjera. Vera koja obuhvata čitavo naše biće i naš um i srce i tijelo, vjera koja prožima svaki damar našega postojanja. Tu i takvu vjeru, prožetu, udruženu sa ljubavlju, imale su i žene mironosice - istakao je patrijarh.

Njegova svetost je ukazao da nema sumnje da su i mironosice bile uplašene, da su i one imale sumnju, ali da oci Crkve kažu da su kao i svaki svetitelj Božji bile obuzete i prožete ljubavlju koja svaki strah nadilazi i pobjeđuje.

Patrijarh srpski je napomenuo i da Gospod pokazuje da je veći onaj koji ima ljubavi i koji ima vjere od onoga koji ima poziciju, funkciju.

- Iako je u Crkvi Njegovoj sve ustrojeno po redu i poretku i svako treba da vrši svoje poslušanje, ali pred Bogom snaga vere i ljubavi čini da je neko od nekog drugog bliži Hristu, a on je svakom jednako blizu i jednako svakoga voli - rekao je patrijarh Porfirije.

Srpska pravoslavna crkva organizuje večeras povodom 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa moštiju Prepodobnog oca našeg Јustina Ćelijskog, svečanu akademiju u Pozorištu na Terzijama sa početkom u 19.00 časova.

O prepodobnom Avi Јustinu besjediće episkop bački Irinej.

Njegova svetost je u petak, 17. juna, u Muzeju SPC u Beogradu otvorio izložbu Prepodobni Јustin Ćelijski – riznica duha i premudrosti.