latinica  ћирилица
19/05/2024 |  17:32 ⇒ 19:10 | Autor: SRNA

U Moskvi održana promocija ruskog izdanja knjige "Naoružavanje istinom" Milana Ljepojevića (FOTO)

Rusko izdanje knjige "Naoružavanje istinom" Milana Ljepojevića promovisano je danas u Sveruskoj državnoj biblioteci za strane književnosti u Moskvi, a autor ističe da je veoma uspješno predstavljeno ono čime se knjiga bavi.
Promocija knjige Milana Ljepojevića - Foto: Ustupljena fotografija
Promocija knjige Milana LjepojevićaFoto: Ustupljena fotografija

Ljepojević je pojasnio da se knjiga bavi genocidom nad srpskim narodom u NDH od 1941. do 1945. godine i pokušajem falsifikovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno njegove nasilne promjene putem nelegalnog visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

- U ovoj knjizi smo predstavili i odakle to savezništvo i prijateljstvo između ruskog i srpskog naroda - rekao je Ljepojević Srni.

Promocija knjige Milana Ljepojevića (Ustupljena fotografija )

On je dodao da je bilo riječi i o tome odakle to da Srbi, koji su bili saveznici SAD, Francuske i Velike Britanije u Prvom i Drugom svjetskom ratu, od devedesetih godina budu izloženi sankcijama i da budu bombardovani, dok njihovi protivnici u dva svjetska rata, muslimani, odnosno Bošnjaci i Hrvati, postanu im saveznici.

Ljepojević je naveo da odgovor koji daje u ovoj knjizi jeste da je cilj Zapada, predvođenog SAD, što potvrđuju i NATO granice, Rusija koja raspolaže sa jednom trećinom energetskih izvora.

- To je njihov cilj, a na tom putu do dolaska do Rusije prepreka im je srpski narod koga sa ruskim narodom i Ruskom Federacijom vezuje vjekovno prijateljstvo - rekao je Ljepojević.

On je istakao da je ova prezentacija realizovana uz pomoć Ambasade Ruske Federacije u BiH i ruskog Ministarstva inostranih poslova.

- Posebnu zahvalnost dugujem Predstavništvu Republike Srpske u Moskvi na čelu sa Duškom Perovićem jer bez njihovog angažovanja ovo ne bi moglo biti realizovano - naglasio je Ljepojević.

Promocija knjige Milana Ljepojevića (Foto: Ustupljena fotografija )

On je izrazio posebno zadovoljstvo što su imali priliku da predstave rusko izdanje knjige u Moskvi dok se u Banjaluci održavaju "Dani Rusije u Republici Srpskoj".

Na promociji su govorili član Komisije za stradanje srpskog naroda u Sarajevu Viktor Bezručenko koji je bio šef Štaba UN za Sarajevo 1993-1994. godine i autor je monografije o političkoj i vojnoj instoriji Srpske 1992-1995. godine, pomoćnik šefa Katerde za istoriju južnih i zapadnih Slovena MGU Lomonosov Vladimir Putjatin, rukovodilac Balkanskog kluba MGIMO Oleg Frolov i politikolog i osnivač veb-portala "Balkanista" Oleg Bondarenko.

Knjiga "Naoružavanje istinom" objavljena je 2020. godine u izdanju "Nezavisnih novina", a godinu kasnije isti izdavač objavio je ovu knjigu na ruskom jeziku.

Prevodilac knjige na ruski jezik je Natalja Milaković, koordinator Ruskog centra "Ruski mir", dok su recenzenti profesor Saša Mićin i tada direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Rusko izdanje knjige "Naoružavanje istinom" promovisano je u Ruskom centru u Banjaluci 22. februara, a u Beogradu je održana 16. juna 2022. godine.