latinica  ћирилица
19/05/2024 |  17:34 ⇒ 17:37 | Autor: SRNA

Na smotri folklora oko 650 učesnika iz Srpske, Srbije i Crne Gore

Međunarodna smotra folklora u teslićkom naselju Čečava okupila je oko 650 učesnika iz 18 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.
Međunarodna smotra folklora u Tesliću - Foto: SRNA
Međunarodna smotra folklora u TeslićuFoto: SRNA

Organizator ove kulturne manifestacije je Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Dušan Stanković" iz Čečave, čiji je predstavnik Nataša Mastilović rekla je da je ovo spektakl, da su se u defileu mogle vidjeti nošnje iz svih krajeva.

Ona je navela da se KUD "Dušan Stanković" predstavlja sa šest koreografija, a dominiraju kola čečavskog kraja.

- Izvođački ansambl premijerno predstavlja novu izvornu koreografiju "Zaljubih se majko" kojim smo obuhvatili izvorna kola Čečave, Ozrena i Posavine - izjavila je Mastilovićeva.

Ona je pojasnila da koreografija uključuje prikaz kako se prede vuna i pletu čarape, običaj koji je već i zaboravljen.

Zdravko Knežević, član KUD-a "Piva" iz Plužina u Crnoj Gori, kaže da drugi put učestvuju na smotri u Čečavi iz koje nose lijepe uspomene.

- Pripremili smo igre iz "Pivskog sijela", koje su se tradicionalno izvodile u našim selima, a danas nažalost sve rjeđe - naveo je Knežević.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kaže da je Čečava danas regionalni centar folklora, što je već postalo tradicija i dobar znak o gostoljubivosti ove opštine.

On je pozdravio entuzijazam i istrajnost KUD-a "Dušan Stanković" ali i svih ostalih društava koja djeluju u ovoj opštini.