latinica  ћирилица
19/05/2024 |  17:48 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Opozicija odbila poziv vladajuće koalicije; Neće na sastanak o izborima (VIDEO)

Opozicone partije iz Republike Srpske odbacile su poziv vladajućih stranaka da prisutvuju na sutrašnjem sastanku u Banjaluci, na kojem je trebalo biti razgovorano o očuvanju ustavnog poretka i prava Srpske da provede izbore po sopstvenom zakonu.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Umjesto jedinstva srpskih stranaka, međusobne optužbe.

Iz SNSD-a navode da je potpuno očigledno da je jedina namjera opozicije bila, da vladajuća stranka ne izađe na izbore i da oni konačno pobjede, a mogu da pobijede, kažu, jedino kada ne bi bilo SNSD-a.

Ni eventualni izbori po zakonu Republike Srpske, što bi bez sumnje osnažilo njen ustavni kapacitet, nisu približili vlast i opoziciju. Naprotiv, unijeli su dodatni razdor. Izvjesno je da sutra u Banjaluci neće biti srpskog jedinstva. Opozicija zamjera vladajućim da se povukla pred Kristijanom Šmitom, oni im uzvraćaju da samo žele da prigrabe vlast tako što bi SNSD i partneri bojkotovali izbore po Izbornom zakonu BiH.

- Čujem da neće da dođu na sastanak. Dakle oni su sada povrijeđeni što ćemo mi morati da izađemo na izbore i to nikakvo nije priznanje ni Šmita ni nikoga, mi ćemo nastavati postupak donošenja Izbornog zakona i doći će sljedeći izbori koje ćemo provesti po zakonu Srpske - naveo je lider SNSD-a Milorad Dodik.

- Ako je potrebno praviti pozorišnu predstavu od tog sastanka, koji će poslužiti samo kao alibi SNSD da učestvuje na izbori po objavi CIK-a i nametnutom zakonu onda mu SDS neće služiti za to. Dakle, nećemo ići na taj sastanak - rekao je predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Pored SDS-a i PDP-a i ostatak srpske opozicije izlazi na lokalne izbore, po izmjenjenom Izbornom zakonu BiH, tvrde ne rado. Kritike da time priznaju Kristijana Šmita adresiraju na vlast, a vladajući im odgovaraju da su pokazali šta misle o Srpskoj, jer nisu ni učestvovali u donošenju Izbornog zakona Srpske. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže da očigledno u opoziciji ne postoji bilo kakav interes da se zaštiti Srpska.

- Mi i dalje smatramo da na te izbore ne treba izaći ali ako budemo prinuđeni sigurno je da nećemo prepusti vlast onima koje Srpska ne interesuje. Vidimo da oni sada imaju raznorazne komentare, pa onda čujemo Draška Stanivukovića koji kaže kako su Dodik i SNSD podvili rep, kako je on bio spreman da sprovede izbore po Izbornom zakonu Srpske. A dan prije toga predsjednik njegove stranke kaže da će prijaviti i Draška na izbore koje organizuje CIK. Pa kakve su to licemjerne podvale na koje ne može da padne ni dijete u vrtiću? - naveo je Kovačević.

Izborni zakon Republike Srpske zaustavljen je u Vijeću naroda. U međuvremenu je CIK raspisao izbore po tzv.Šmitovom zakonu i dao rokove za prijave stranaka. U SNSD-u kažu da će izaći na izbore i time preduprijediti “kosovski” scenario kada je desetak birača izabralo albanske načelnike srpskih opština. Eventualni bojkot kažu išao bi u korist opoziciji.

- Oni su mislili ili se nadali da ćemo mi ostati izvan ovih izbora,a stranci su njima rekli izađite na izbore po Šmitovom zakonu a mi ćemo kasnije uvesti vaše izabrane funkcionere u opštinske organe uprave i tako se riješiti republičke vlasti ,ali nisu računali da smo mi to prepoznali - dodao je Dodik.

- Veoma mi je drago da je nepodjeljeno mišljenje u Glavnom odboru PDP što smo reagovali odmah i kategoriščki odbacili poziv na sastanak za ponedeljak na ovu temu. Јoš jednom smo ustvrdili da je njihov prijedlog Izborng zakona Srpske samo farsa - rekao je generalni sekretar PDP-a Nenad Vuković.

I manje stranke iz vladajućeg bloka najavljuju učešće po Izbornom zakonu BiH, ali su spremni da to rade po Izbornom zakonu Srpske kada stupi na snagu. Rok za ovjeru učešća na lokalnim izborima ističe 24. maja, a do sad se ukupno prijavilo 290 poliitčkih subjekata, što stranaka, nezavisnihi kandidata nacionalnih manjina.