latinica  ћирилица
19/05/2024 |  19:12 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

U Lijevču sve veća zainteresovanost za proizvodnju uljarica (VIDEO)

Ratari su zasijali više površina sojom, suncokretom i uljanom repicom.
Usjevi - Foto: RTRS
UsjeviFoto: RTRS

Završavaju i sjetvu kukuruza i zaštitne tretmane na ozimim.

Јesenas je na području Gradiške, Laktaša i Srpca ozimim usjevima zasijano 11.500 hektara. Najzastupljenija je pšenica na 7500. Trenutno stanje ozimih usjeva je zadovoljavajuće. Međutim agronomi upozoravaju na povoljne uslove za razvoj fuzarijoza-bolesti pšenice.

- Povoljni uslovi za razvoj fuzarijuma su klimatski uslovi u obliku velike količine padavina i temperature preko 20 stepeni - kaže Resor za pružanje stručnih usluga Područna jedinica Gradiška Bojana Panić.

Značaj zaštitnih tretmana na pšenici posebno u fazi klasanja na vrijeme je shvatio Nenad Đurić iz Laminaca koji je jesenas pšenicu zasijao na pet hektara.

- Obavili smo prvo prskanje i drugo prskanje u klasu i ta zaštita u klasu mnogo znači jer bude znatno bolji rod i bolje zrno i bolji hektolitar - rekao je ratar iz Laminaca Nenad Đurić.

Osim za pšenicu ratari u Lijevče polju i Potkozarju su zainteresovani i za sjetvu uljarica. Mihajlo Milivojac iz Vrbaške kod Gradiške voćarsku proizvodnju sve više supstituiše proizvodnjom uljarica. Ovog proljeća zasijao je značajne količine suncokreta.

- Izgleda da bi ova proizvodnja, ukoliko se urade sve agrotehničke mjere, i ukoliko budemo imali malo sreće sa klimatskim uslovima ove godine proizvodnja uljarica bi mogla bi biti profitabilna kao i u narednim godinama - kaže ratar iz Vrbaške Mihajlo Milivojac.

Ratari su najaviše zainteresovani za proizvodnju soje koja je zasijana na 1700 hekatar. Suncokret je na 600 a uljana repica na 300 hektara.

- Јedan od razloga povećanog interesa je podrška ministarstva koja ove godine iznosi do 400 maraka po hektaru, obezbjeđen otkup kao i plodored za ostale kulture jer uljarice dodatno zemljište obogaćuju azotom - dodala je Panić.

Iz Resora za pružanje stručnih usluga napomena ratarima, koji se bave proizvodnjom uljarica, da je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za podsticaje 30. jun.