latinica  ћирилица
19/05/2024 |  19:13 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Ruska akademska zajednica: Rezoluciju predlažu oni koji počinili najstrašnije zločine u istoriji (VIDEO)

Sramnu rezoluciju o Srebrenici predlažu upravo oni koji su počinili genocid i najstrašnije zločine u istoriji čovječanstva. Rekli su ovo predstavnici ruske akademske zajednice, drugog dana manifestacije "Dani Rusije u Republici Srpskoj".
Dani Rusije u Srpskoj - Foto: RTRS
Dani Rusije u SrpskojFoto: RTRS

Rekli su ovo predstavnici ruske akademske zajednice, drugog dana manifestacije "Dani Rusije u Republici Srpskoj".

Njihove kolege iz Srpske, kažu da srpski narod na tu rezoluciju treba da odgovori svojom rezolucijom o stradanju u NDH.

I na današnjem forumu iskazano je snažno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda i mogućnost još veće saradnje u oblasti obrazovanja i nauke.

Rusko NE pokušaju etiketiranja srpskog naroda kao genocidnog u Ujedinjenim nacijama, čuće se i 23. maja kada je zakazana sjednica Generalne skupštine. Iza tog NE stoji političko rukovodstvo Ruske Federacije, ali i akademska zajednica. Znamo šta je ispravno i nećemo prihvatiti ono što nam sa Zapada pokušavaju nametnuti, čulo se tokom drugog dana manifestacije "Dani Rusije u Republici Srpskoj".

- Politički potez, prije svega od strane, što je i najčudnije, od strane zemalja koje su stvarno krive i odgovorne za stvarne i najveće genocide ili uopšte u istoriji čovječanstva ili recimo u nekim zadnjim decenijama - rekao je viši naučni saradnik Ruskog doma u Beogradu Georgije Engeljgardt.

Namjere predlagača i sponzora Rezolucije o Srebrenici su očigledne i to ne vide samo oni koji to ne žele da vide, stav je akademske zajednice Srpske. Krajnji cilj je - uništiti Republiku Srpsku.

- Јa smatram da samo naivni mogu pomisliti da pokušaji donošenja Rezolucije o Srebrenici nije usmjeren na stigmatizaciju čitavog srpskog naroda i direktno može i treba da posluži kao alat za uništavanje Republike Srpske, za dodatni pritisak na Srbiju - kaže direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Isztakao je da bi, kakav god ishod glasanja u Generalnoj skupštini bio, predstavnici srpskog naroda trebalo da pripreme Rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH. Pogrešno je, kaže, predlagati rezoluciju o genocidu samo za područje Јasenovca.

Kako mi danas možemo govoriti da recimo preko 12.000 žrtava u bihaćkim Garavicama nije gonocid? Kako možemo reći da hiljadu srpskih žena i djece koje je u proljeće '42. godie plovilo Drinom zaklano, da to nije genocid? - dodala je Mastilović.

Rusija je uvijek bila zaštitnik ustavne BiH i Dejtonskog sporazuma, naveli su učesnici foruma. Dok se zvanična Moskva bori za jednaka prava ustavotvornih naroda, pojedini faktori sa sjedištem u Sarajevu čine sve da bi takvu BiH srušili, kaže stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

- Mi smo svjedoci da je od Dejtonskog sporazuma do danas, raznim potezima međunarodne zajednice, raznim aktivnostima političkog Sarajeva, bez obzira da li oni bili crveni ili zeleni, SDP, građanski ili islamistički SDA, uvijek smo vidjeli razne inicijative koje su direktno dovodili u pitanje Dejtonski sporazum - istakao je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Pored dobre saradnje u oblasti politike i ekonomije, Srpska i Rusija produbljuju saradnju i u nauci i obrazovanju.

- Mi prosto podržavamo sve aktivnosti i sve djelatnosti koje povezuju dva naroda, dvije kulture, naše države i sve što je zalog za budućnost - napominje direktor Centra ruskog geografskog društva u Srbiji Miroljub Milinčić.

Manifestacija "Dani Rusije u Republici Srpskoj" prilika je da se pokaže jedinstvo dva naroda, ali i ukaže na kršenje međunarodnog prava, koje se čini na štetu Srba i Rusa.