latinica  ћирилица
19/05/2024 |  19:34 ⇒ 20:10 | Autor: Agencije

Ali Hamnei: Narod Irana ne treba da brine, neće biti potresa u državnim poslovima

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmed Vahidi saopštio je da je jedan od helikoptera iz konvoja u kojem je bio i predsjednik Ebrahim Raisi "imao teško sletanje". U potragu sa helikopterom predjsednika uključena i vojska, javljaju iranski mediji. Informacije su zabrinjavajuće, životi predsjednika Raisija i ministra spoljnih poslova Amirabdolahijana su u opasnosti, rekao je iranski zvaničnik za Rojters.
Ali Hamnei (Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Ali Hamnei (Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei izjavio je da narod ne treba da brine, ni da bude uznemiren.

- Neće biti potresa u iranskim državnim poslovima - rekao je Hamnei, prenosi Rojters.

Izrazio je nadu da su iranski predsednik Ebrahim Raisi i njegova pratnja živi, nakon što je helikopter imao nesreću pri prinudnom sletanju.

Alijev: Duboko smo uznemireni, Azerbejdžan spreman da pruži svu pomoć

Predsejdnik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je ranije danas sa Ebrahimom Raisijem otvorio branu u Iranu, rekao je da je duboko uznemiren vijestima o helikopteru iranskog predsjednika.

- Danas, nakon prijateljskog oproštaja od predsednika Islamske Republike Iran, Ebrahima Raisija, duboko smo uznemireni vestima o udesu helikoptera u kojem je bila visoka delegacija - rekao je Alijev.

- Naše molitve su sa predsjednikom Ebrahimom Raisijem i delegacijom. Kao sused, prijatelj, i bratska zemlja, Republika Azerbejdžan je spremna da pruži svu potrebnu pomoć - poručio je Alijev.

Američki Stejt department pomno prati izvještaje

Američki Stejt department pomno prati izvještaje o padu helikoptera u kojem su bili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, rekao je danas portparol američkog Stejt departmenta.

Bijela kuća je saopštila i da je američki predsejdnik DŽozef Bajden upoznat sa izvještajima o padu helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik, prenosi Rojters.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel objavio je danas da Brisel pažljivo prati izvještaje da je helikopter predsjednika Irana Ebrahima Raisija i ministra spoljnih Hoseina Amirabdolahijana neočekivano prinudno sletio, a da njihovo stanje još nije poznato.

Premijer Iraka Muhamed el Sudani naložio je da se pruži pomoć Iranu u potrazi za helikopterom iranskog predsjednika, saopštio je portparol iračke Vlade Basem el Avadi.

Јermenija je spremna da pruži pomoć Iranu u spasilačkoj akciji nakon nesreće, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Ankara prati situaciju sa helikopterom Raisija i nada se da su putnici na bezbjednom. Turska je predložila Iranu svu moguću pomoć u operaciji potrage i spasavanja.

Saudijska Arabija takođe je saopštila da podržava Iran i da je spremna da pruži pomoć.