latinica  ћирилица
19/05/2024 |  21:10 ⇒ 21:47 | Autor: sputniknews.com

Utvrđena tačna lokacija pada Raisijevog helikoptera, sve snage upućene na lice mjesta (FOTO/VIDEO)

Helikopter, u kojem se nalazio predsjednik Irana Ibrahim Raisi, imao je otežano sletanje na sjeverozapadu Irana. U helikopteru su se nalazili i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, kao i guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati.
Iranski mediji o helikopteru (Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Iranski mediji o helikopteru (Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Kako su javili mediji, helikopter je imao teško sletanje u gradu DŽulfa u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. Na mesto pada helikoptera poslati su vojni helikopteri. U toku je spasilačka akcija, ali je otežavaju loši vremenski uslovi – gusta magla, kiša i mrak.

Mnoge zemlje ponudile su pomoć Iranu u akciji potrage i spasavanja. Rusija saopštila i da je spremna da pruži pomoć u istrazi incidenta.

Utvrđena je tačna lokacija pada Raisijevog helikoptera – sa tog mesta je primljen signal sa telefona jednog od članova posade, javlja agencija Tasnim, pozivajući se na komandanta Korpusa Čuvara Islamske revolucije iranske provincije Istočni Azerbejdžan.

Kako je precizirano, na lice mjesta su upućene bezbjednosne snage.

Vremenski uslovi veoma teški i iscrpljujući

Šef organizacije za spasavanje i pomoć Irana Babak Mahmudi rekao je za Sputnjik da se u zoni potrage za helikopterom nalazi 65 brigada Crvenog polumjeseca, 15 pasa tragača i dva drona.

Spasilački timovi daju sve od sebe

U području, gde je helikopter sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova Irana imao "teško sletanje", postoje teško prohodni dijelovi, spustila se gusta magla, pada kiša. Nažalost, već je pala noć, spasilačke ekipe daju sve od sebe. Timovi za brzo reagovanje Crvenog polumeseca, kao i druge grupe, uključujući Korpus Čuvara Islamske revolucije, Basidž i vojne snage udružili su napore i raspoređeni su u regionu - rekao je za Sputnjik Јagub Sulejmani, generalni sekretar iranskog Crvenog polumeseca.

Po njegovim riječima, kako iskustvo pokazuje, prva 3-4 sata su ključna, ali s obzirom na vremenske uslove u oblasti, ti pokazatelji se donekle mijenjaju.

- Nadamo se da ćemo uskoro čuti dobre vijesti - poručio je on.

Spasioci se približavaju mjestu navodnog pada helikoptera, javlja iranska televizija, pozivajući se na Crveni polumesec.

Ministar unutrašnjih poslova Irana potvrdio je da spasilački timovi još nisu stigli do mesta nesreće.

Turska poslala pomoć

Turska je poslala u Iran tim od 32 planinara i šest jedinica specijalne tehnike kako bi pomogla u potrazi za helikopterom, saopštilo je odeljenje za vanredne situacije Turske.

Oglasio se Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je sa tugom primio vest o padu helikoptera sa iranskim zvaničnicima, te da se nada dobrim vijestima.

Zemlje nude pomoć

Premijer i predsjednik Pakistana izrazili su zabrinutost zbog nesreće sa helikopterom u kojem su se nalazili predsjednik Irana, ministar spoljnih poslova i drugi zvaničnici.

Premijer Iraka Muhamed el Sudani naložio je da se pruži pomoć Iranu u potrazi za helikopterom iranskog predsjednika, saopštio je portparol iračke vlade Basem el Avadi.

Јermenija je spremna da pruži pomoć Iranu u spasilačkoj akciji nakon nesreće, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Saudijska Arabija takođe je saopštila da podržava Iran i da je spremna da pruži pomoć.