latinica  ћирилица
19/05/2024 |  21:51 | Autor: SRNA

Guskova: Zapad želi ponovo da ponizi Srbe

Ruski istoričar i akademik Јelena Guskova istakla je da Zapad želi ponovo da ponizi Srbe, te naglasila da u Srebrenici nije bilo genocida i da je važno da srpski narod na svim nivoima objasni šta se dogodilo.
Јelena Guskova - Foto: RTRS
Јelena GuskovaFoto: RTRS

- Generalna skupština nije organ koji zakonodavno određuje nešto. To je više za javnost, a nama je najvažnije da genocida nije bilo. Ono što je sada vrlo važno za srpski narod je da objasni šta se dogodilo, na svim nivoima, naučnom i državnom, u svim organima spoljne politike uz podršku Rusije, Bjelorusije, Kine i drugih zemalja - rekla je Guskova za RT.

Ona smatra da o tome treba da se organizuje veliki naučni skup.

Guskova ističe da tačno zna šta se dogodilo jer je proučavala to pitanje, te dodala da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida već je bila specijalna operacija drugih država da bi nekako mogli da kazne Srbe.

Prema njenim riječima, nisu mogli tada, pa sada poslije 20 i više godina pokušavaju da to urade, a najvažnije je da ponize i Srbiju i Republiku Srpsku.

Guskova je naglasila da pokušaj pritiska naročito na Republiku Srpsku, a i na Srbiju, postoji desetinama godina i da Zapad nikako ne može da se izbori sa srpskim karakterom.

Ruska istoričarka naglašava da su Srbi za vrijeme devedesetih godina prošli mnogo poniženja i kazni, a ostali su na svome.

- O vašem karakteru znaju i u Evropi i u drugim zemljama. Neće njima to proći tek tako. Obavezno ćemo se boriti za to pitanje na različitim nivoima - zaključila je Guskova.