latinica  ћирилица
19/05/2024 |  22:01 ⇒ 20/05/2024 | 06:35 | Autor: TANЈUG

Brojne države nude pomoć Iranu u pronalaženju helikoptera predsjednika Raisija

Brojne države izrazile su spremnost da pruže pomoć Teheranu u naporima da se pronađe helikopter koji je doživeo nesreću, a u kome se nalazio predsednik Irana Ebrahim Raisi i drugi zvaničnici.
Iranski helikopter (foto: EPA-EFE/ALI HAMED / IRNA NEWS AGENCY HANDOUT) -
Iranski helikopter (foto: EPA-EFE/ALI HAMED / IRNA NEWS AGENCY HANDOUT)

Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u potrazi za nestalim helikopterom i istrazi o razlozima incidenta, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, preneo je Rojters.

Ujedinjeni Arapski Emirati navode da stoje uz Iran i spremni su da pruže podršku u naporima da se pronađe helikopter sa predsednikom Irana, koji se danas srušio, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova UAE.

Kraljevina Saudijska Arabija potvrđuje da stoji uz Islamsku Republiku Iran u ovim teškim okolnostima i spremna je da pruži svaku pomoć koja je potrebna iranskim službama, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova naveo je u saopštenju da Katar izražava duboku zabrinutost u vezi sa teškim incidentom pri sletanju helikoptera iranskog predsednika i potvrđuje spremnost da pruži sve oblike podrške u potrazi za helikopterom predsednika Irana.

Iračka vlada je u saopštenju navela da je naložila svom ministarstvu unutrašnjih poslova, Crvenom polumjesecu i drugim relevantnim organima da ponude pomoć susjednom Iranu u misiji potrage.

Evropska komisija aktivirala je, na zahtev Irana, uslugu satelitskog mapiranja kako bi pomogla u potrazi za helikopterom iranskog predsednika Ebrahima Raisija i njegove pratnje koji je doživio nesreću, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Јanez Lenarčić.
Lenarčič je saopštio sa da je Kopernikus EMS aktivirao svoju "uslugu mapiranja brzog reagovanja vezano za nesreću helikoptera".

Baku je spreman da pruži svu moguću podršku Iranu u vezi sa nesrećom helikoptera u kojoj se nalazio predsednik Irana Ibrahim Raisi, saopštio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

- Danas, nakon prijateljskog oproštaja sa predsjednikom Islamske Republike Iran Ibrahimom Raisijem, ozbiljno smo zabrinuti zbog vesti da je helikopter sa visokom delegacijom imao prinudno sletanje u Iran - naveo je Alijev na društvenoj mreži.

- Pomno pratimo izveštaje o mogućem teškom sletanju helikoptera u Iranu sa iranskim predsjednikom i ministrom spoljnih poslova - naveo je portparol Stejt departmenta u saopštenju, dok je portparolka predsjednika SAD DŽozefa Bajdena Karin Žan Pjer rekla novinarima da je američki predsjednik obavješten o situaciji ne precizirajući detalje.

Svi iranski državni resursi uključeni su u potragu za nestalim helikopterom koju otežavaju loši vremenski uslovi.