latinica  ћирилица
19/05/2024 |  22:32 ⇒ 20/05/2024 | 07:19 | Autor: TANЈUG

Kecmanović: Vjerujem da neće proći rezolucija o Srebrenici

Profesor Nenad Kecmanović rekao je da iako postoji uvrežena pretpostavka da će rezolucija o Srebrenici biti izglasana u Generalnoj skupštini UN, on spada u optimiste koji vjeruju da neće.
Nenad Kecmanović - Foto: RTRS
Nenad KecmanovićFoto: RTRS

Ohrabruje ga što, kako je naveo, očigledno ne postoji sigurnost na drugoj strani da će izglasavanje rezolucije ići glatko, navevši kao primjer to što je više puta odlagan termin glasanja i to što je bilo izmena teksta rezolucije, kako bi inicijatori privukli još neke zemlje da glasaju.

- To ohrabruje, ukazuje da se stvari za drugu stranu nepredviđeno odvijaju - rekao je Kecmanović za Tanjug i objasnio da čak i ako rezolucija bude izglasana sa nekom tesnom većinom, to bi predstavljalo pirovu pobedu za SAD, koje Kecmanović vidi kao državu koja stoji iza pokušaja donošenja rezolucije.

Dodao je da bi takva situacija i za Srbiju bila donekle povoljna, jer bi pokazala da je na strani Srbije vrlo značajan broj zemalja i ocenjuje da postoji veliki broj zemalja koje bi se opredelile za Srbiju, ali iz različitih razloga nemaju snage da to kažu.

- Računajući na to, bilo bi možda najbolje, kad bi moglo i ako bi moglo da se izvede, da se u prethodnoj raspravi pre glasanja progura tajno glasanje. U slučaju tajnog glasanja siguran sam da bi veliki broj neutralnih bio protiv rezolucije - rekao je Kecmanović.

Dodao je da je cijela priča koja prati rezoluciju postala prvorazredni politički događaj šireg značaja nego što je Srbija, odnosno, kako navodi, da je postala neka vrsta globalnog odmjeravanja snaga.

Kecmanović smatra da bi za SAD poraz u glasanju, ili čak i relativno tanak uspeh, bio veliki šamar, odnosno da bi to bio vrlo jasan i eksplicitan pokazatelj opadanja američke moći.

- A to je za ovu američku administraciju jako loše. Izbori (američki predsjednički) su na pragu, na jesen. To bi za njih bio veliki neuspjeh, jer bi to onda išlo na obraz aktuelne vlade, Bajdenove administracije - ukazao je Kecmanović.

Govoreći o diplomatskoj ofanzivi koju je Srbija povela u borbi protiv donošenja rezolucije u proteklom periodu, Kecmanović ističe značaj diplomatije i da se uvijek mora pokušati boriti na taj način, navevši kao primer što je dio država povukao priznanje tzv. Kosova kao rezultat srpske diplomatske akcije.

- Ukoliko inicijatori rezolucije procjene da ona neće proći ili da neće proći na zadovoljavajući način, oni će se pobrinuti da bude povučena - smatra Kecmanović.

Kada je riječ o prijedlogu koji dolazi iz Crne Gore, da bi trebalo usvojiti i rezoluciju o genocidu u Јasenovcu, Kecmanović to vidi kao pokušaj Crne Gore da operu svoju nečistu savjest.

Što se samog Јasenovca tiče, Kecmanović smatra da bi pokretanje priče oko donošenja rezolucije o Јasenovcu podsetilo da nisu samo ustaše odgovorne za taj zločin, već i da su sve vrijeme iza njih stajali Nijemci.

- Mi treba bez zazora, bez obzira na dobru ekonomsku saradnju, te stvari da otvorimo. Tim prije što se sada Njemačka pojavljuje kao jedan od inicijatora (rezolucije o Srebrenici) - ocijenio je Kecmanović.

Smatra da je postojanje jedinstva među Srbima u ovakvim kriznim situacijama izuzetno važno i da poručuje da treba zbiti redove, kako unutar Srbije, tako i unutar Republike Srpske, jer, kako kaže, svi koji su protiv Srbije igraju na kartu podjele među Srbima.

Ocijenio je dogovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Srbija i Srpska zajedno obilježavaju velike datume iz nacionalne prošlosti kao dobar i dodaje da ako neki narod na Balkanu ne oskudjeva u žrtvama, to su Srbi.

- Možemo da se s pravom nazovemo najstradalnijim narodom, ne samo na Balkanu, možda i šire - zaključio je Kecmanović.