latinica  ћирилица
20/05/2024 |  08:21 ⇒ 10:01 | Autor: RTRS

Dodik: Na sastanku sa Vučićem analizirana situacija u vezi sa rezolucijom o Srebrenici (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem urađena kratka analiza situacije u vezi sa prijedlogom rezolucije o Srebrenici.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ne možemo ništa sa garancijama reći, ali još vjerujemo da će značajan broj zemalja razumjeti koliko će biti negativnih reperkusija po odnose Bošnjaka i Srba nakon donošenja te navodne rezolucije - rekao je Dodik u Beogradu.

On je rekao da je Vučić odlučio da ode ranije u Njujork kako bi kontaktirao veći broj delegacija prije zasjedanja Generalne skupštine UN, na kojoj bi na dnevnom redu trebalo da se nađe rezolucija o Srebrenici.

- To jeste za nas veoma problematična stvar i mi smo kao srpski narod dodatno time ugroženi. To će podijeliti i odnose u BiH do nemogućnosti da se sarađuje. To je definitivno nešto što ni oni /Bošnjaci/ neće moći da objasne zašto su to htjeli. Ali zna se da je Njemačaka to htjela, da se priča o Srebrenici obilježava kao "svjetski dan sjećanja na genocid", da se ne bi uzeo neki datum iz njihove prošlosti, jer je nemoguće nakon utvrđivanja ovog datuma da bude još jedan - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da su Bošnjaci u Sarajevu pristali da igraju tu igru.

- Mislim da uopšte nisu razumjeli kakve će se reperkusije odnositi na samu BiH. Mi ćemo potpuno morati da sagledamo i revidiramo sve naše stavove i planove u tome - naveo je Dodik.

On je istakao da je sa Vučićem, premijerom Srbije Milošem Vučevićem i predstavnicima Srba iz Crne Gore ostao u dužem razgovoru, tokom kojeg je bilo riječi o rezoluciji i svesrpskom saboru koji će biti održan 8. juna.

Dodik je jutros prisustvovao zajedničkoj jutarnjoj molitvi u Hramu Svetog Save na Vračaru pred odlazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujork povodom rezolucije o Srebrenici.