latinica  ћирилица
20/05/2024 |  09:05 ⇒ 09:40 | Autor: SRNA

Osuda napada na Srbe u zajedničkim organima i OS

Udruženja veterana u Republici Srpskoj upozorila su da se u BiH orkestrirano i združenim snagama iz FBiH odvija medijski rat protiv svega što predstavlja srpski narod.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

- Orkestrirani napadi na predstavnike Srba u zajedničkim organima i Oružanim snagama BiH odvijaju se u sjeni diplomatskih aktivnosti povodom najavljene rezolucije o Srebrenici koje sprovode diplomatski predstavnici Njemačke, Ruande, Velike Britanije i druge antisprpski nastrojene diplomate zemalja kojima smeta sve što je pravoslavno - navodi se u saopštenju.

Veterani kažu da se medijski satanizuju oficiri Srbi iz Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga general Gojko Knežević, zamjenik komandanta Operativne komande za resurse general Nebojša Bošnjak, zajedno sa grupom pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti, a da tih napada nije pošteđen ni zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović.

Protiv njih je izvjesni Esad Šabanović podnio i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer su 14. maja u opštini Kalinovik, kako on tvrdi, položili cvijeće generalu Ratku Mladiću.

- Naravno da navedene činjenice nisu tačne jer je ova delegacija, kao i ostale delegacije, položila cvijeće na spomenik poginulim borcima koji ima naziv Spomen kompleks kalinovačkim junacima - ističu veterani.

Oni podsjećaju da Srbi nikad ne dižu spomenike ličnostima za života, niti se živim ljudima odaje počast i polaže vijenac.

- To što bi Bošnjaci najradije izbrisali mjesto Kalinovik jer je u njemu rođen general Mladić i što ih srpska kapa - šapka, koju su nosili srpski oficiri ne samo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu nego i u Prvom svjetskom ratu, podsjeća samo na generala Mladića, to je njihov problem - navodi se u saopštenju.

Veterani iz Republike Srpske poručuju da je njima veći problem to što Tužilaštvo i Sud BiH satanizuju Srbe nepravednim presudama, dok Bošnjake oslobađaju za slične ili mnogo teže zločine.

- Takođe, nesloga na političkom nebu Republike Srpske kada su u pitanju nacionalni interesi je mnogo veći problem i stvara dobru podlogu za antisrpsko djelovanje raznih ličnosti, udruženja i diplomata - ističu veterani.

Oni su pozvali sve političke predstavnike Republike Srpske, sve bratske organizacije i udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, da se ujedine u osudi ponašanja i djelovanja usmjerenog protiv srpskog naroda.

Veterani ih pozivaju i da daju podršku srpskim oficirima i političkim predstavnicima, ocjenjujući da oni trpe strašne napade iz FBiH, kako medijski, tako i pred Tužilaštvom i Sudom BiH, kroz lažne optužbe i nepravedne presude.

Kao prvu priliku da se to uradi navode sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske zakazanu za 22. maj.

Saopštenje su potpisali Udruženje građana Prvi bataljon vojne policije Prvog Krajiškog korpusa, Udruženje veterana Garda Panteri, Udruženje ratnih vojnih invalida otadžbinskih ratova grada Banjaluka i Udruženje pripadnika Prve oklopne brigade VRS.

Potpisnici su i Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba VRS, Udruženje boraca Druge krajiške brigade VRS, udruženja veterana Vukovi sa Drine, Garda Šekovići, specijalne jedinice Peša, Mandini lavovi, Udruženje 65. zaštitni motorizoavni puk Glavnog štaba VRS, veterani crvenih beretki Bratunac, Udruženje boraca Beli vukovi Pale i Udruženje veterana Tobutski sokolovi.