latinica  ћирилица
20/05/2024 |  11:45 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

"Dani Rusije u Srpskoj": Važan značaj ruske za srpsku politiku (VIDEO)

Trećeg dana manifestacije "Dani Rusije u Republici Srpskoj", na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, održava se ekspertski okrugli sto "Dijalog kultura: iskustvo zajedničkog života naroda Rusije i Republike Srpske", dok će u Parohijskom domu Hrama Hrista Spasitelja, biti upriličena besjeda "Srpsko-ruske duhovne veze".
Dani Rusije u Srpskoj - Foto: RTRS
Dani Rusije u SrpskojFoto: RTRS

Učesnici okruglog stola, akademici iz Rusije, Srpske i regiona, još jednom su istakli duboku istorijsku povezanost ruskog i srpskog naroda.

- Svijet trenutno živi u uslovima globalizacije,ali nažalost globalizacija je vještačka koja gura naprijed neke vještačke vrijednosti koji nisu dobri za većinu naroda. Rusija je oslonjena na tradicvionalne vrijednosti i mi imamo više zajedničkih tačaka sa srpskim narodom - rekao je Јurij Pičugin, prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Željko Vujadinović, koordinator Stručne službe Enciklopedije Republike Srpske kaže da postoji jedno pravilo, a to pokazuje da kada je Rusija bila slaba i kada je njen uticaj na balkanu bio slab, tad su se odvijale teške godine za srpski narod.

- To je jedna pouka i zato je važan značaj ruske za srpsku politiku - naveo je Vujadinović.