latinica  ћирилица
20/05/2024 |  11:56 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Srpski narod podiže glas protiv istorijskog revizionizma i rezolucije (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u Njujork gdje će u četvrtak, 23. maja, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija biti održana sjednica o rezoluciji o Srebrenici.
Vučić i Dodik na molebanu - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Vučić i Dodik na molebanuFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Vučić je rano jutros, pred polazak u Njujork, u Hramu Svetog Save prisustvovao molebanu koji je služio patrijarh Porfirije.

Molebanu su prisustvovali predsjednik Republike Milorad Dodik i delegacija Srpske, kao i premijer Srbije Miloš Vučević, te predstavnici srpskih stranaka iz Crne Gore.

Poslata je snažna poruka da srpski narod podiže glas protiv istorijskog revizionizma i rezolucije o Srebrenici.

Predsjednik Srbije poručio je pred put da će se u Ujedinjenim nacijama svom snagom i srcem boriti za budućnost Srbije i srpskog naroda.

- Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i vječna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem novu energiju u zalaganju za pravedniji svijet, naći će sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana - istakao je Vučić.

Republika Srpska i Srbija uvijek su zajedno i snažno smo pružili podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću, istakao je predsjednik Srpske. Dodik je rekao da sama priča o rezoluciji o Srebrenici poprima dramatične obrise, ističući da Srpska ne želi nikakvu eskalaciju i nasilje, ali da će njene političke odluke biti veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu. Vjeruje da će značajan broj zemalja razumjeti koliko će biti negativnih reperkusija po odnose između Bošnjaka i Srba, nakon donošenja te navodne rezolucije.

- Žele da moralno diskvalifikuju srpski narod do mjere da će sigurno u narednih nekoliko godina nastojati da pišu u školske programe o tom i izdignu na sasvim drugi nivo koji je sada prikriven. Vidjećete da će oni odmah nakon donošenja rezolucije silnim manifestacijama pokušati da to etabliraju, da kažu da jeste tako - rekao je Dodik.

Patrijarh srpski Porfirije, koji je služio moleban u hramu Svetog Save na Vračaru, rekao je da Srbi danas snažno podižu svoj glas i ukazuju na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da inverzijom na srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida.

- Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida - rekao je patrijarh.

Nakon molitve u Hramu Svetog Save održan je sastanak rukovodstava Srbije, Srpske i predstavnika Srba iz regiona.

Razgovarano je i o svesrpskom saboru, koji će biti održan 8. juna.

- Bilo je interesantno čuti kako ko razmišlja o modalitetu, platformi koju ćemo kreirati, o obuhvatu ljudi koji treba tu da budu. Uglavnom ono što je jasno tu će biti predstavnici javne vlasti i srpski predstavnici iz Srpske i Srbije, ali i oni drugi iz zemalja u regionu, Srbi koji su učesnici parlamentarnog života - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je važno reći da će to biti i na nivou akademija nauka i da će biti održane i posebne sesije, ali i posebni susreti udruženja, kulturno-umjetničkih društava.