latinica  ћирилица
20/05/2024 |  13:29 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Pokrenuta akreditacija studijskog programa za istraživanje ratnih zločina (VIDEO)

Zločini nad Srbima vršeni su u kontinuitetu, a svjetska javnost i pravosudne institucije su do danas uglavnom na njih ostali nijemi, poručeno sa promocije "Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata za 1993. godinu".
"Atlas genocida" - Foto: RTRS
"Atlas genocida"Foto: RTRS

Riječ je o drugom tomu, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Od 1992. do 1995. godine, više od 2 i po hiljade Srba stradalo je na području Podrinja, od kojih većina na kućnom pragu. Veliki dio tih zločina dogodio se tokom 1993. godine- od Krvavog Božića u Kravici do zločina u Skelanima.

- Gdje su bukvalno, u razmaku od devet dana popaljena sva, kompletna srpska imovina pobijeno sve što se stiglo da se pobije, ubijani su civili ubijane su žene, starci, ubijani su i oni koji su spas tražili u Srbiji, a neki čak i na teriroriji Srbije - rekao je Branimir Kojić, predsjednik Republičke organizacije porodica zatobljenih i poginulih boraca i enstalih civila

Ova zlodjela dešavala su se uprkos činjenici da su Ujedinjene nacije Srebrenicu proglasile demilitarizovanom zonom.
Zločini koji su počinjeni tokom 1993. godine predstavljeni su u drugom tomu "Atlasa zločina nad Srbima", u izdanju Republičkog centra za istražavanja rata i ratnih zločina.

- Mi prvo moramo da budemo svjesni na koji način su naši sunarodnici ubijani, da analiziramo to da ih se sjećamo, ali kako da ih se sjećamo , da ih ne pamtimo po njihovim dželatima nego da ih pamtimo po njima - naveo je Siniša Simikić, jedan od autora Atlasa zločina nad Srbima i asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

- Nažalost svjetska javnost a i pravosudne institucije, što je pogotovo porazno su nijeme za ove zločine i svjedočimo da je jako malo pravosudnih procesa kada su u pitanju Srpske žrtve te na ovaj način dajemo jedan omaž srpskim žrtvama a i ujedno ostavljamo trajni monument kako se nešto oavko nikada ne bi ponovilo - istakao je Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Izvjesno je veće učešće i akademske zajednice u istraživanju rata i ratnih zločina nad Srbima u narednom periodu. Na dva javna univerziteta u Srpskoj, pokrenuta je akreditacija novih studijskih programa.

- Baviće se istraživanjima rata i ratnih zločina jer te doktorske studije, treći ciklus studija će se izvoditi i na univerzitetu u Istočnom Sarajevu i Banjaluci - rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin 

Kako je naglašeno, izdavanjem Atlasa zločina nad Srbima iskazuje se poštovanje prema stradalim, ali ostavlja i trajni dokument za sve one koji budu bili zainteresovani za istraživanje. Nakon 1992. i 1993. godine, planirano je dokumentovanje i zločina nad Srbima 1994. i 1995. godine.