latinica  ћирилица
20/05/2024 |  13:35 ⇒ 14:28 | Autor: RTRS

Kovačević: Podrškom rezoluciji bošnjački političari ruše ustavni poredak BiH (VIDEO)

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da bošnjačka politička struktura podrškom rezoluciji o Srebrenici krši Dejtonski sporazum i ruši ustavni poredak.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je rekao da o toj rezoluciji ne postoji saglasnost nijedne institucije u BiH i da niko od predstavnika BiH bez odluka BiH ne bi smio da podržava tu rezoluciju.

On kaže da to govori da ta rezolucija nema apsolutno nikakvu težinu za BiH, njene institucije, narode i građane.

Kovačević je rekao da se krši Dejtonski sporazum i Ustav, da se ruši ustavni poredak u BiH i da to trenuto radi ekipa koju čine na prvom mjestu predstavnici bošnjačke političke strukture u BiH na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem, ambasadorom BiH pri UN Zlatkom Lagumdžijom i ostalim izvršiocima krivičnog djela rušenja ustavnog poretka BiH.

On je istakao da BiH može da opstane i funkcioniše samo na precizno definisanom balansu kroz Dejtonski sporazum i njegov Aneks četiri, odnosno Ustav.

Kovačević je naglasio da bi sve osim toga značilo kraj BiH.

Kovačević je rekao da će, ukoliko se usvoji rezolucija o Srebrenici, Republika Srpska imati potpuno jasan odgovor koji se nekima neće svidjeti.

Komentarišući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da sama priča o rezoluciji o Srebrenici poprima dramatične obrise i da Srpska ne želi nikakvu eskalaciju i nasilje, ali da će njene političke odluke biti veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu, Kovačević je rekao da je to sasvim dovoljno i da će o tome javnost biti upoznati na vrijeme.

- Republika Srpska nikada nije krila svoje političke postupke, neće ih kriti u narednom periodu. Međutim, ako neko misli da ćemo mi da sjedimo, da ćutimo i da gledamo kako neko krši naša Ustavom zagarantovana prava, da ćemo mi to da gledamo ćutke i sa osmijehom, onda se grdno vara - istakao je Kovačević.