latinica  ћирилица
20/05/2024 |  14:15 | Autor: TANЈUG

Asanž ima pravo na žalbu

Britanski sud donio je konačnu odluku - osnivač Vikiliksa DŽulijan Asaž ima pravo žalbe na izručenje SAD zbog curenja mnoštva tajnih američkih dokumenata.
Podrška Asanžu (foto: EPA-EFE/NEIL HALL) -
Podrška Asanžu (foto: EPA-EFE/NEIL HALL)

Dvoje sudija Visokog suda u Londonu odlučivali su o tome da li vjeruju američkim garancijama da se Asanž neće suočiti sa smrtnom kaznom i da se može uzdati u pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana američkog ustava bude li se u SAD-u teretio za špijuniranje.

Vikiliks je inače, objavio na stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, što je najveći bezbjednosni propust te vrste u istoriji američke vojske.

U aprilu 2010. objavio je povjerljiv video koji prikazuje američki napad helikopterom 2007. godine u kojem je ubijeno desetak ljudi u Bagdadu, uključujući i dvoje novinara Rojtersa.

Vlasti SAD-a žele da izvedu Asanža, rođenog u Australiji, na suđenje po 18 tačaka optužnice, od kojih su skoro sve o špijunaži, tvrdeći da su njegovi postupci sa Vikiliksom bili nepromišljeni, da su naštetili nacionalnoj bezbjednosti i da su ugrozili živote agenata.

Asanž se zbog zdravstvenog stanja danas nije pojavio pred sudom, ali su njegovi advokati poručili da ne bi trebalo da bude izručen SAD, koja ga sumnjiči za masovno curenje tajnih dokumenata, što bi potencijalno ugrozilo njegovo pravo na slobodu govora.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald rekao je da sudije ne bi trebalo da prihvate uvjeravanje američkih tužilaca da bi Asanž mogao da traži da se osloni na prava i da dobije zaštitu na osnovu Prvog amandmana zbog toga što američki sud nije obavezan da to poštuje.

- Mi kažemo da je ovo očigledno neadekvatna garancija - rekao je Ficdžerald pred sudom.

Na suđenju se pojavila Asanžova supruga Stela sa njegovim bratom i ocem, ali se Asanž nije pojavio iz zdravstvenih razloga, rekao je Ficdžerald.

Demonstranti su se u rano jutros okupili ispred suda u Londonu, držeći transparente i skandirajuci "Sloboda za DŽulijana Asanža".

Na jednom transparentu upućenom američkom predsjedniku DŽozefu Bajdenu piše "Pusti ga, DŽo".

Asanž je uhapšen 2010. u Velikoj Britaniji, ali je u februaru 2011. godine pušten uz kauciju. Prekršajni sud u Vestminsteru u Londonu naredio je izručenje Asanža u Švedsku po optužnici za silovanje, ali on se žalio na tu odluku.

Britanski Vrhovni sud odbacio je Asanžovu žalbu, a pet dana kasnije on nalazi utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i zatražio je politički azil.

Asanž je uhapšen 11. aprila 2019. godine nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil, a 1. maja je osuđen na 50 nedjelja zbog kršenja kaucije.