latinica  ћирилица
20/05/2024 |  14:28 | Autor: SRNA

Simikić: Istinom se boriti protiv propagande

Republika Srpska i Srbija i dalje treba da se istinom bore protiv rezolucije o Srebrenici čije bi eventulano usvajanje u Generalnoj skupštini UN bilo štetno, izjavio je asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Siniša Simikić.
Siniša Simikić - Foto: RTRS
Siniša SimikićFoto: RTRS

Simikić je ukazao da su insistiranjem bošnjačkih političkih predstavnika da se u Generalnoj skupštini UN raspravlja o rezoluciji narušeni odnosi u BiH.

- Istinom treba da se borimo protiv propagande. Istina će isplivati jednog dana na vidjelo - rekao je Simikić novinarima u Banjaluci.

On je konstatovao da je prisutna diplomatska ofanziva Srbije i Republike Srpske radi sprečavanja usvajanja ovako štetne rezolucije.

- Pričom o našim žrtvama mi treba da se borimo protiv stigmatizacije. Svijet se mijenja. Sada ili za stotinu godina biće zainteresovanih da dokažu punu istinu o ratu - naveo je Simikić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je jutros, pred polazak u Njujork, da će se srpska trobojka ponosno vijoriti u sjedištu UN, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svijet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana.

Vučić je pred odlazak u Njujork zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i drugim zvaničnicima Srpske prisustvovao jutros molebanu u Hramu Svetog Save na Vračaru koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno na stranici Generalne skupštine UN.

Glasanje o rezoluciji odgađano je nekoliko puta.