latinica  ћирилица
20/05/2024 |  14:45 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Bubić: Očekuje se da Sud BiH odluči o predloženim dokazima odbrane

Advokat Goran Bubić rekao je da očekuje da u nastavku sudskog procesa u srijedu, 22. maja, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću pred Sudom BiH bude nastavljeno izvođenje dokaza Tužilaštva i da Sud odluči o predloženim dokazima odbrane.
Goran Bubić - Foto: RTRS
Goran BubićFoto: RTRS

Bubić, branilac predsjednika Srpske, potvrdio je da je pretres zakazan za srijedu u 13.00 časova.

Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Na prethodnom ročištu 29. aprila Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o "dokumentu" koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na "bosanski jezik".

Sudija u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Uzunovićeva je odbacila da kao dokaze prihvati i 30 novinskih članaka, te istakla da se kao dokazi mogu prihvatiti jedno originalni dokumenti, ovjerene kopije i kopije.

Tužlaštvo BiH je tada kao dokaze predočilo i kopije odluka Šmita skinute sa strance OHR-a kojima je van snage stavio odluke Narodne skupštne Republike Srpske kojima se ne prihvataju Šmitove odluke, kao i one o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Lukićev advokat Miljkan Pucar rekao je da, prema Zakonu o krivičnom postupku, kao valjani dokumenti mogu da se prihvate jedino original ili ovjerene kopije, te da ove odluke nemaju ni potpisa niti pečata, te da se ne mogu prihvatiti.