latinica  ћирилица
20/05/2024 |  15:12 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

Stevandić: Konačna odluka o izborima sutra; Opozicija radila sa Šmitom i pojedinim ambasadama (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevanvić rekao je da će konačna odluka o nastupu na lokalnim izborima biti donesena sutra na sastanku vladajuće koalicije.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Kaže da namjera sastanka bila da se izbori odlože dok na snagu na stupi Izborni zakon Republike Srpske.

- Smatramo da naše kolege iz opozicije koje se danas nisu odazvale sastanku od početka rade sa Kristijanom Šmitom i pojedinim ambasadama - naveo je Stevandić na konferenciji za novinare.

Naveo je da opozicija želi da koristi resurse CIK-a kako bi mijenjali volju naroda.

- Čak su nam uputili uvredljive konatacije odmah nakon što smo uputili poziv za sastanak - naveo je Stevandić.

Dragan Đurđević, predsjednik Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj", izjavio je danas da Republika Srpska mora imati svoj izborni zakon i da Centralna izborna komisija BiH ne zaslužuje da sprovodi izbore na nivou lokalnih zajednica i za poslanke Narodne skupštine Srpske.

- CIK je pokazala da loše radi. Radi se o grupi ljudi koja nikom ne podnosi račune, a sada imaju velika ovlaštenja. Mišnjenja sam da sledeće izbore treba da sprovodi Republička izborna komisija prema Izbornim zakonu Srpske - rekao je Đurđević na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka predstavnika političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju poslanike u parlamentu i odbornike u lokalnim skupštinama.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske održan je sastanak predsjednika stranaka sa sjedištem u Srpskoj, koje imaju poslanike u Parlamentu i odbornike u skupštinama gradova o Izbornom zakonu i dogovoru o nastupu na lokalnim izborima.

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Demosa Nedeljko Čubrilović, te predstavnici Socijalističke partije Srđan Todorović, SPS-a Maksim Skoko, te stranaka vladajuće većine koje imaju odbornike u lokalnim skupštinama.

Predstavnici opozicionih stranaka nisu se odazvali pozivu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i nisu prisustvovali sastanku.