latinica  ћирилица
20/05/2024 |  15:50 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

Košarac: Vlast u FBiH i opozicija u Srpskoj bi da sprovode Šmitove politike

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je vidljivo da vladajuća struktura u Federaciji BiH implementira politiku nelegitimnog Kristijana Šmita, kao i da opozicija Republike Srpske to želi da čini.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Politika Republike Srpske je protiv nametnutih rješenja, a posebno protiv bilo kakvih nametnutih rješenja nekoga ko nema legitimitet u BiH -rekao je Košarac novinarima.

Ukazujući na izjavu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da "postoje negatori visokog predstavnika", Košarac je naveo da u BiH ne postoji visoki predstavnik i da Šmit to nije.

Kada je riječ o suverenitetu BiH, Košarac kaže da se zajedničkim naporima kroz dijalog radilo na donošenju odluka na tragu dogovora političkih lidera u Laktašima na način da sva rješenja kreiraju domaći predstavnici, bez uplitanja stranaca.

- Ovdje Sarajevo legalizuje nelegitimnog i nelegalnog Šmita - rekao je Košarac i dodao da je poziv za dogovor da se odbace bilo kakva rješenja koja nameće nelegitimni visoki predstavnik bio jasan i argumentovan.

Košarac je ukazao da postoji potreba da se u Republici Srpskoj, koja ima izborni suverenitet po Izbornom zakonu, okupi pozicija i opozicija, ali da je, prema onome što se vidi iz medija i prema najavama političkih lidera, vidljivo da opozicija implementira politike Šmita, kao što to radi vladajuća struktura u FBiH.

On je naveo da dobro prepoznaje model koji zagovara Šmit, američki ambasador u BiH Majkl Marfi i neki drugi sa izvođačima radova, a to su vladajuća struktura u FBiH i opozicija u Republici Srpskoj.

- Nama to pomalo miriše na događaje na sjeveru Kosova - rekao je Košarac i dodao da neće biti dozvoljena takva politika prema izbornom suverenitetu Republike Srpske, interesu srpskog naroda i građana u Republike Srpskoj.

Kada je riječ o budžetu BiH, Košarac je rekao da je budžet koncipiran i da za to postoji saglasnost institucija Republike Srpske, ali da se u FBiH ne mogu usaglasiti o budžetu i ostalim raspodjelama viška prihoda.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se pregovara o prekompoziciji vlasti na nivou BiH, Košarac je rekao da uvijek postoji mogućnost za to.

- Mislim da to nije zatvoreno pitanje - rekao je Košarac i dodao da se ćuti o tome da organi u BiH ne funkcionišu.

On je dodao da je Parlamentarna skupština BiH blokirana na osnovu politike Kluba Bošnjaka u Domu naroda.

- U Sarajevo nema priče o tome, to niko ne spominje. Nijedan novinar iz FBiH me nije pitao na koji način mislim da obezbijedim prolaznost određenih akata koji dolaze iz Savjeta ministara u Parlamentarnoj skupštini BiH - rekao je Košarac.