latinica  ћирилица
20/05/2024 |  16:10 | Autor: SRNA

Unaprijeđen proces srednjoročnog planiranja u institucijama BiH

Savjet ministara danas je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donio odluku o postupku srednjoročnog planiranja, praćenja i izvještavanja u institucijama BiH, čime se obezbjeđuje planska osnova za kvalitetno upravljanje razvojem.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Donošenjem ove odluke vrši se usklađivanje i koordinacija procesa planiranja u Savjetu ministara i institucijama BiH i optimalna raspodjela resursa, te poboljšava proces praćenja i izvještavanja sprovođenja ove odluke, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na prijedlog Ministarstva inostranih poslova, Savjet ministara utvrdio je i dostaviće Predsjedništvu BiH prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma između EU, BiH i Italije o finansiranju za Interreg IPA Јadransko-jonski program /ADRION/ za period 2021-2027. godina.

Ukupan budžet ovog programa je 160.810.020 evra, a finansijski doprinos EU je 136.688.515 evra, dok će preostalih 24.121.505 evra sufinansirati zemlje učesnici.

Cilj programa je podsticanje evropskih integracija među partnerskim zemljama, koristeći prednosti njihovih bogatih prirodnih, kulturnih i ljudskih resursa, kao i jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u jadranskoj i jonskoj regiji.

Na prijedlog Pravobranilaštva BiH u Stalni tim za pregovore u postupku mirnog rješavanja međunarodnih investicionih sporova imenovani su Јelena Cvijetić u ime Pravobranilaštva BiH i Ivona Јukić u ime Ministarstva pravde u Savjetu ministara, koje će zamijeniti Mariofila Ljubića i Nikolu Sladoja koji su otišli u penziju.

Iz Savjeta ministara navode da se imenovanjem nedostajućih članova želi obezbijediti pravovremeno, koordinisano i efikasno djelovanje na zaštiti interesa BiH u postupku mirnog rješavanja međunarodnih investicionih sporova pokrenutih protiv BiH.

Savjet ministara dao je saglasnost na Prijedlog pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila za specijalizovane namjene u Regulatornoj agenciji za komunikacija /RAK/ BiH, a radi usklađivanja sa Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Novim pravilnikom je predviđeno da RAK BiH raspolaže sa osam službenih vozila za specijalizovane namjene, kao i prema sada važećem pravilniku, od čega pet specijalizovanih monitoring vozila maksimalne vrijednosti do 300.000 KM i tri terenska vozila vrijednosti do 120.000 KM.

Novim pravilnikom se ostvaruju određene budžetske uštede u odnosu na aktuelni Pravilnik o korištenju specijalizovanih službenih vozila u RAK-u BiH, s obzirom na to da je jedinična cijena specijalizovanog monitoring vozila smanjena za 550.000 KM, a terenskog povećana za 30.000 KM i sada iznosi 120.000 KM.

U idućem trogodišnjem periodu nije planirana nabavka novih službenih vozila za specijalizovane namjene.

Uz saglasnost Savjeta ministara potpukovnik Žolt Lauko imenovan je na dužnost odbrambenog, vojnog i vazduhoplovnog atašea Mađarske u BiH.

Savjet ministara nije danas utvrdio prijedlog mišljenja Ministarstva odbrane na Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, čiji je predlagač delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš.