latinica  ћирилица
20/05/2024 |  16:29 | Autor: SRNA

Košarac: Za BiH bi bilo najbolje da se rezolucija o Srebrenici povuče

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da u Sarajevu postoji potreba za radikalizacijom političke scene i da bi za BiH i odnose u zemlji bilo najbolje da se rezolucija o Srebrenici povuče.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je ukazao da oni koji se takmiče za političku poziciju u Federaciji BiH na različite načine interpretiraju određene politike koje dolaze iz Republike Srpske kako bi se bolje pozicionirali.

On je istakao da ministar inostranih poslova u Savjetu minstara Elmedin Konaković tvrdnjom da je za loše odnose u BiH glavni krivac predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpuno kontaminira političke odnose u BiH.

Košarac je istakao da je iz Republike Srpske uvijek dolazila politika mira, stabilnosti i dijaloga.

- Tražili smo stavove domaćih političara bez stranaca, a zauzvrat smo imali dogovor sa strancima bez implementacije dogovora domaćih političara, pa smo stoga imali radikalizaciju političke scene - rekao je Košarac novinarima.

On je naveo da su radikalizaciji političke scene doprinijele i izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića i drugih o tome da neko sprema ekscese i ratove, o naoružavanju, pojačavanju rada najmenske industrije.

- Rezolucija o Srebrenici je atak na srpski narod u BiH, ali i na srpski narod gdje god da postoji i stoga je logično da postoje politički alati i potrebe, nacionalna politika, politika predsjednika /Republike Srpske Milorada/ Dodika i /Srbije/ Aleksandra Vučića da se tome protive na demokratski način - rekao je Košarac.

On je istakao da bi za BiH bilo najbolje da se ta rezolucija povuče.

- U kakvoj BiH živimo i radimo i kakav je odnos bošnjačke političke strukture prema tom pitanju govori činjenica da su jednostrano pokrenuli takvu proceduru, da se o tome Predsjedništvo BiH nije izjašnjavalo i šta sad žele? Da neko apludira njihovim napadima na srpski narod. Da li su oni normalni?! To se neće desiti - poručio je Košarac.

On je napomenuo da će se Srbi boriti na demokratski način uvažavajući pijetet prema svim žrtvama i Srbima, i Bošnjacima, i Hrvatima u proteklom ratu.

- Mi sa tim nemamo problem, ali nećemo dozvoliti da se na ovakav način neko politički bilduje zbog pozicija u Federaciji BiH ili negdje drugo i da budemo kompenzacija za neka druga geopolitička kretanja u svrhu američke politike - rekao je Košarac i dodao da Srbi to žele rješavati na demokratski način.

On je istakao da će eventualno usvajenje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN poremetiti političke odnose u BiH i regionu.