latinica  ћирилица
20/05/2024 |  17:39 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Krišto: Prioritet imenovanje glavnog pregovarača sa EU

Kolegijum za evropske integracije ocijenio je da je prioritetno donošenje odluke o uspostavljanju struktura za pristupne pregovore između BiH i EU, uz napomenu da u svakoj fazi budu uključeni svi nadležni nivoi vlasti.
Borjana Krišto - Foto: Ustupljena fotografija
Borjana KrištoFoto: Ustupljena fotografija

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, koja je predsjedavala Kolegijumom, istakla je neophodnost hitnog imenovanja glavnog pregovarača i pregovaračkog tima.

S ciljem sprovođenja faze eksplanatornog skrininga u BiH, Kolegijum je na današnjoj sjednici u Sarajevu zadužio članove svojih radnih grupa da pregledaju dostavljene materijale i da u svojim institucijama identifikuju sva pitanja koja je potrebno postaviti Evropskoj komisiji u vezi sa pravnom stečevinom EU.

Kolegijum je, s ciljem unapređenja modela Programa integrisanja BiH u EU, zadužio Komisiju za evropske integracije da nakon konsultacija sa Evropskom komisijom pripremi novu metodologiju izrade Programa u skladu sa komentarima Evropske komisije.

Krišto je informisala članove Kolegijuma o konferenciji "Pristupni pregovori BiH i EU", koja će biti održana 28. maja, a s ciljem upoznavanja svih nivoa vlasti u BiH sa obavezama koje predstoje u procesu pristupnih pregovora sa EU.