latinica  ћирилица
20/05/2024 |  18:42 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Srbi podižu glas protiv istorijskog revizionizma (VIDEO)

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsjednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima, koji boravi u Beogradu, obavijestio da ova zemlja neće glasati za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.
Genaralna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, ilustracija) -
Genaralna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, ilustracija)

Rezolucija o Srebrenici za porodice ubijenih i nestalih Srba kao i preživjele žrtve proteklog rata nema nikavog značaja-poručili su predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno- otadžbinskog rata.

Poručuju da su Srbi stradalnički narod i da je najavljena rezolucija najveća podvala čovječanstvu.

U naumu da srpski narod moralno ponize, autori i sponzori tzv. srebreničke rezolucije zapravo su uradili što je malo kome pošlo za rukom.

Homogenizovali su i osvIjestili Srbe o namjerama Zapada ali i probudili slobodni dio svijeta. Ako SAD, Velika Britanija, Njemačka pritiscima na male, izdejstvuju podršku rezoluciji, biće to nategnuta većina 100-nak od ukupno 193 zemlje članice UN. S tim da će protiv i uzdržani biti predstavnici najmanje pet milijardi ljudi.

- Ta rezolucija je najveća podvala čovječanstvu, od njegovog postojanja, za nas je neobavezujuća, mi znamo ko smo i šta smo, mogu da nam stave bilo kakve etikete, znamo da smo mi stradali i to će za nas biti jedina istina - naglasio je Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica poginuli i zarobljenih vojnika i nestalih civila.

- Najbitnija stvar da Hrvati i muslimani znaju da Srbi nisu genocidan narod, da oni ljudi koji žive ovdje, druge nacije znaju da nije načinjen genocid na ovim prostorima od strane Srba. To je najveća poruka svim ovim ljudima koji žive ovdje - upozorio je Anđelko Nosović,  predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

Generalna skupština UN će 23. maja pod tačkom Kultura mira raspravljati o dokumentu, čije usvajanje može imati dalekosežne posljedice po srpski narod.

Ukoliko bude prihvaćena, odgovor Republike Srpske mogao bi osvIjestiti političko Sarajevo koje ignoriše činjenicu da ambasador Zlatko Lagumdžija postupa bez saglasnosti institucija BiH, usključivo po nalogu bošnjačkih struktura.

- Šta nam to govori, da ta rezolucija za BiH, za njene institucije, njene narode, građane nema nikavu težinu ni značaj. Republika Srpska će imati potpuno jasan odgovor koji se nekima neće svidjeti ali Bože moj - naveo je Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba Doma naroda PS BiH.

Taj odgovor, brine političko Sarajevo. Opet vješto mijenjaju teze, iščuđavaju se što Srbi brinu jer se u Rezoluciji nigdje ne spominje ni Republika Srpska ni Srbija.

I to govori ministar, osumnjičen za saradnju sa narko kartelom, koji je koliko juče najavljivao reviziju presude i odštetu od Srbije.

- Smatram vrlo nekorektnim da ne koristim teže riječi, način na koji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava ubjediti ostatak svijeta da je ova rezolucija usmjerena protiv srpskog naroda i da kolektivizira odgovornost - tvrdi Elmedin Konaković, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara.

Kaže "mi ćemo na sve druge načine tražiti i nadoknadu štete i obnovu revizije presude protiv Srbije".

I kada se sjetimo šta je govorio Frensis Bojl, ratni savjetnik Alije Izetbegovića i podnosilac prve tužbe BiH protiv Srbije, da je rezolucija prilika da se ukine, kako je rekao, genociodna Republika Srpska, zaista ko je naivan da povjeruje da je riječ o bezazlenom dokumentu koji se reda radi usvaja u UN.