latinica  ћирилица
20/05/2024 |  18:54 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Svjetski dan pčela - zašto je važno podizanje svijesti o njihovom značaju u ljudskoj ishrani? (VIDEO)

Na Svjetski dan pčela, koji se obilježava danas, upozorenje - smanjuje se broj pčelinjih zajednica i zato je važno podizanje svijesti o njihovom značaju. Čak trećina ljudske hrane zavisi od njihovog oprašivanja.
Pčelarstvo (Foto: TANJUG/ GVOZDEN NIKOLIĆ/ bg) -
Pčelarstvo (Foto: TANJUG/ GVOZDEN NIKOLIĆ/ bg)

Oprašivači koji doprinose sigurnosti hrane, održivoj poljoprivredi i očuvanju biološke raznolikosti, sve su ugroženiji, kako zbog klimatskih promjena - kiša u vrijeme cvjetanja medonosnih kultura ili zahlađenja, tako i zbog napasnika koji ranije nisu postojali – prvenstveno varoe i nekontrolisanog korištenja pesticida u poljoprivredi.

Mirko Јanković, pčelar iz Modriče, ističe da hladne noći i topli dani nisu povoljni za biljke jer tada ne mede.

- Uopšteno gledajući, danas je pčelarstvo postalo rizično, ali mi koji to volimo ne odustajemo od toga - ističe Јanković.

Kao nikad prije, važno je osvijestiti se koliko su nam za život važne ove radilice bez kojih svijet ne bi izgledao isto.

- Јako bitno, ne samo za nas pčelare, nego i za voćare, povrtare i sve one koji se bave proizvodnjom hrane da podignemo svijest o značaju pčela, jer znamo da je medonosna pčela prije svega polinator i da je kvalitet proizvoda i količina koju ona opraši mnogo veća - rekao je predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" iz Trebinja Obrad Ninković.

Iako ni u pčelarstvu nije sve "med i mlijeko" i ima gorkih godina, pčelarstvo je hobi i posao u koji se čovjek zaljubi i postane mu opsesija.

- Inače sam rudar po zanimanju, ali kada bih se ponovo rodio nikad se ne bih bavio drugim poslom osim pčelarstvom - kaže Marko Tomić, predsjednik Udruženja "Matica" iz Milića.

Da su sve veća ulaganja u pčelarstvo potvrđuje podatak da je za podsticaj za kapitalne investicije u 2022. isplaćeno oko 59.000 marka za 20 pčelara, a u prošloj skoro 211.000 za duplo veći broj korisnika.

Pčelari sa najmanje 30 košnica imaju i podsticaje do 12 maraka po pčelinjem društvu.

Na svijetu postoji 20.000 različitih vrsta pčela. Budimo odgovorni i ne dozvolimo da našim nemarom skratimo život insektima od kojih nam zavisi svaki treći zalogaj hrane koju jedemo, daruju nam zdrave proizvode,koristimo njihove blagodeti i u api komorama, a oprašuju i biljke koje se koriste u ishrani stoke.