latinica  ћирилица
20/05/2024 |  19:13 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Stranke vladajuće koalicije odlučuju o izlasku na izbore; Dodik: Nedolazak opozicije - kukavički čin (VIDEO)

Јoš nije poznato da li će, i po kojem Izbornom zakonu, vladajuća koalicija u Republici Srpskoj izaći na lokalne izbore. O tome bi trebalo da odluče sutra. Današnji sastanak, na koji su pozvane sve parlamentarne i vanparlamentarne stranke nije iznjedrio dogovor, jer se predstavnici opozicije nisu odazvali pozivu. Oni su još ranije poručili da će na izbore izaći po nametnutom zakonu Kristijana Šmita.
Sastanak u Narodnoj skupštini Srpske - Foto: RTRS
Sastanak u Narodnoj skupštini SrpskeFoto: RTRS

Ni nakon današnjeg sastanka nije poznato hoće li i po čijem zakonu stranke vladajuće koalicije izaći na predstojeće izbore. Željeni konsenzus po tom pitanju pao je u vodu izostankom predstavnika opozicije.

Ako se pita predsjednik najveće partije u Srpskoj, na izbore po Šmitovom nametnutom zakonu ne treba ići.

Ipak, konačnu odluku donijeće sutra kada će se održati sastanak vladajuće koalicije.

- Kao predsjednik Republike ali i SNSD zalažem se za to da se ne izađe na izbore pod uslovom da to bude konsenzus svih političkih faktora i na taj način izvršimo bojkot prema onome što jeste samovoljno ponašanje gospodina Šmita - naglasio je Dodik.

Namjera vladajuće koalicije bila je da se postigne konsenzus o odlaganju izbora sve dok na snagu ne stupi Izborni zakon Srpske po kojem bi se održali izbori.

- Smatramo da naše kolege koje se danas nisu odazvale, da su od početka radile sa Kristijanom Šmitom i pojedinim ambasadorima i da žele da koriste resusre CIK-a kako bi mijenjali volju naroda i kako bi pokušali da osporavaju rezultate onih koji imaju podršku naroda - istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Odluka opozicije da učestvuje na izborima po Šmitovom nametnutom zakonu jasno pokazuje na čiju stranu su se svrstali, kaže Dodik.

- Ako Republika Srpska nema suverenitet nad provođenjem izbora onda se njena demokratska snaga bitno umanjuje. Zato Miličević, Borenović, Trivić i Vukanović nisu opozicija nama u vlasti nego su opozicija Republici Srpskoj - poručio je Dodik.

Dogovor vladajuće koalicije poštovaće i vanparlamentrane stranke iz Srpske.

Njihovi predstavnci poručili su da je potrebno donijeti Izborni zakon Republike Srpske, jer se CIK-u ne može vjerovati.

- Za sljedeće izbore treba republička izborna komisija po Izbornom zakonu Republike Srpske da sprovede i lokalne i izbore za predsjednika i NSRS. Mi ćemo čekati odluku vladajuće koalicije - rekao je Dragan Đurđević, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešić.

Nakon odbijanja da učestvuju na današnjem sastanku, oglasili su se predstavnici SDS i PDP. Vladajuću koaliciju pozivaju da donese zakon po kojem će se održati izbori, jer kako kažu, za to imaju sve uslove.