latinica  ћирилица
20/05/2024 |  19:56 | Autor: SRNA

Bajden kritikuje zahtjev tužioca Međunarodnog krivičnog suda

Američki predsjednik DŽozef Bajden kritikovao je danas zahtjev glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda /MKS/ za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih zvaničnika, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, nazivajući taj potez "nečuvenim".
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/AL DRAGO) -
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/AL DRAGO)

- Treba jasno da se zna, šta god da tužilac navodi, nema nikakvog izjednačavanja između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas. Uvijek ćemo biti uz Izrael protiv prijetnji po njihovu bezbjednost - naglasio je Bajden.

Nešto ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da Amerika odbacuje zahtjev glavnog tužioca MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua i lidera palestinske islamističke organizacije Hamas.

Blinken je naveo da Vašington odbacuje izjednačavanje Izraela sa Hamasom.

Prema njegovim riječima, odluka o nalozima za hapšenje ugroziće napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre, oslobađanju talaca i povećanju humanitarne pomoći za Gazu.

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan izjavio je nešto ranije da je sud zatražio nalog za hapšenje premijera Izraela i lidera Hamasa Јahje Sinvara na osnovu optužbi za ratne i zločine protiv čovječnosti zbog napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra i rata koji je uslijedio u Pojasu Gaze.

Kan je naveo da MKS, osim za Netanjahua i Sinvara, traži naloge za hapšenje drugih lidera Hamasa - Muhameda Ibrahima el Masrija i Ismaila Hanijea - i izraelskog ministra odbrane Јoava Galanta.

Sudsko vijeće MKS-a razmotriće Kanov zahtjev za izdavanje naloga.

Na izjavu Netanjahua da bi optužbe protiv visokorangiranih izraelskih zvaničnika bile "nečuvene" i da Izrael ima sopstveni pravosudni sistem koji rigorozno istražuje svako kršenje zakona, Kan je naglasio da "niko nije iznad zakona".

Izrael i SAD nisu članice MKS-a. Međutim, MKS tvrdi da ima nadležnost nad Gazom, Istočnim Јerusalimom i Zapadnom obalom, pošto su se palestinski lideri 2015. godine saglasili da se obavežu osnivačkim principima MKS-a.