latinica  ћирилица
20/05/2024 |  21:25 ⇒ 21/05/2024 | 07:57 | Autor: SRNA

Besjedom o duhovnim vezama završeni "Dani Rusije u Srpskoj"

Profesor u moskovskoj Јelisavetinskoj pravoslavnoj gimnaziji Ina Carjova istakla je da se srpsko–ruske veze intenziviraju i postaju sve jače.
Besjeda o rusko-srpskim duhovnim vezama - Foto: Ustupljena fotografija
Besjeda o rusko-srpskim duhovnim vezamaFoto: Ustupljena fotografija

- Istorija i tradicija su veoma važni, oni potiču iz naše zajedničke kulture. Međutim, te veze trebaju da dejstvuju, to jest, da rade  - rekla je Carjova tokom besjede o srpsko-ruskih duhovnih vezama održane večeras u Banjaluci u okviru međunarodnog festivala "Dani Rusije u Republici Srpskoj".

Ona je navela da su "žive veze" srpskog i ruskog naroda počele davno i da danas važe.

Publicista i predsjednik "Ruskog sabranja u Srbiji" Ranko Gojković rekao je da mnogi smatraju da odlazak Svetog Save na Svetu Goru i kontakt sa ruskim kaluđerima predstavlja početak velikih duhovnih veza između Srba i Rusa.

Gojković je naglasio da je veza bilo i ranije, ali su od Svetog Save toliko duboke i isprepletene koju nijedna politička nomenklatura ne može pokidati.

- Ima dosta istorijskih izvora i prije toga koje govore o ozbiljnim i duhovnim vezama, pa čak i nekih zapisa da je bilo kontakata sa knezom Vladimirom, krstiteljem Rusije, i sa njegovim ljudima, i u drugom smjeru kontakata sa srpskim kraljem Vladimirom - rekao je Gojković.

Besjedom "Srpsko-ruske duhovne veze" u Banjaluci je večeras završen trodnevni međunarodni festival "Dani Rusije u Republici Srpskoj".