latinica  ћирилица
20/05/2024 |  22:05 ⇒ 21/05/2024 | 11:08 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Rezolucija o Srebrenici - revizionizam istorije ili pomirenje? (VIDEO)

O Rezoluciji o Srebrenici Generalna skupština UN trebalo bi da raspravlja u četvrtak, 23. maja. Za usvajanje rezolucije potrebna je prosta većina članica Generalne skupštine. Rasprava o ovoj temi je dva puta odgađana, zvanično bez obrazloženja. Nezvanično – lobiralo se za još poneki glas "za", s obzirom na to da značajan broj zemalja ne želi da podrži predloženi tekst.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je u našoj emisiji Drugi ugao da rezolucija o Srebrenici betonira odnose unutar BiH.

- Rezolucija služi za kolektivizaciju genocida, jer zašto je potrebna rezolucija ako imamo presude za individualne zločnije - istakao je Budimir.

Naveo da očigledno postoji namjera da se srpski narod moralno diskvalifikuje.

- I najjači udar na srpski naroda jeste da Srbi izgube konstitutuvnost u BiH Već čujemo priče iz Brisela da treba ukinuti entitetsko glasanja i prihvatiti većinsko - izjavio je Budimir.

Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci rekao je u emisiji Drugi ugao da Zapadne zemlje poput SAD, Njemačke, pokušavaju da Srbima stave do znanja da uđu u NATO i dodao da postoji čitav splet okolnosti koje su dovele do raspravljanja o rezoluciji o Srebrenici.

Govoreći o Generalnoj skupštini UN koja bi trebalo da raspravlja o Srebrenici, Popović je podsjetio da je u Јasenovcu ubijeno 700.000 Srba. Upitao koliko bi danas bilo Srba na ovim prostorima da nisu ubijeni u Drugom svjetskom ratu?

- Srbi su uvijek bili slobodarski narod - poručio je Popović.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je da se Povelja Ujedinjenh nacija krši sada i posljednjih 30 godina.

- Povelja jasno precizira da se međunarodni sudovi mogu osnovati odlukom Ujedenjinih nacija i međunarodnim sporazumom strana ugovornica. Povelja UN-a se nije ni mijenjala nikako - rekao je Govedarica.

Naveo je da Sud za bivšu Јugoslaviju osnovao Savjet bezbjednosti UN koji na to nije imao pravo

- Konvencija o genocidu je donesena 1948. godine, koja kaže da se međunarodni sud može osnovati ako ga priznaju strane ugovornice. Znači, sud za bivšu Јugoslaviju je neosnovan nelegalno - rekao je Govedarica.