latinica  ћирилица
20/05/2024 |  22:25 ⇒ 22:26 | Autor: sputniknews.com

Stejt department o padu Raisijevog helikoptera: Sami ste krivi

Portparol Stejt departmenta Metju Miler povodom nesreće sa iranskim predsjednikom rekao je da su vlasti Irana same krive što su koristile 45-godišnji helikopter u lošim vremenskim uslovima.
Stejt department (Foto: EPA/MIKE THEILER) -
Stejt department (Foto: EPA/MIKE THEILER)

Miler je rekao da su same iranske vlasti "odgovorne" za to što su donijele odluku da za prevoz Raisija po lošim vremenskim uslovima koriste helikopter američke proizvodnje star 45 godina.

Miler je takođe saopštio da je Iran tražio pomoć od SAD u vezi sa helikopterskom nesrećom, ali da SAD nisu bile u mogućnosti da je pruže.

- Iranska Vlada nam je zatražila pomoć. Stavili smo im do znanja da ćemo ponuditi pomoć kao što bismo odgovorili na zahtjev bilo koje strane vlade u takvoj situaciji. Na kraju nismo uspjeli da im pružimo tu pomoć - rekao je Miler.

Kako je objasnio, Vašington nije uspeo da pomogne Iranu "uglavnom iz logističkih razloga". Međutim, američki zvaničnih nije želio da precizira kakvu pomoć je tražio Teheran.

Miler je takođe rekao da zvanično saučešće povodom smrti iranskog predsjednika i drugih zvaničnika ne mijenja osnovni stav SAD prema "iranskom režimu".

Koordinator Beijle kuće za strateške komunikacije DŽon Kirbi takođe je rekao da SAD odbacuju optužbe da su sankcije Vašingtona na isporuku rezervnih dijelova Iranu mogle dovesti do kvara helikoptera kojim je letio Raisi.

- Svaka zemlja, koja god da je, sama snosi odgovornost za osiguravanje bezbjednosti i pouzdanosti svoje opreme, uključujući civilnu avijaciju. Tako da je to apsolutno neosnovana optužba u kojoj nema nikakve istine - rekao je on.

Prethodno je šef Pentagona Lojd Ostin izjavio da Sjedinjene Američke Države ni na koji način nisu umiješane u pad helikoptera u kome se nalazio iranski predsjednik Ibrahim Raisi.

On je dodao da SAD ne mogu da izvode pretpostavke o tome šta je moglo biti uzrok pada helikoptera u kome se nalazio Raisi i istakao da Vašington nastavlja da prati situaciju u vezi sa incidentom.

Ostin je takođe naglasio da Vašington trenutno ne vidi pijretnju regionalnoj bezbjednosti na Bliskom istoku zbog pada helikoptera iranskog predsejdnika i njegove pogibije.