latinica  ћирилица
20/05/2024 |  22:34 ⇒ 21/05/2024 | 07:26 | Autor: TANЈUG

Đurić: Srbiji predstoji ozbiljna borba (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da će delegacija Srbije u Njujorku učiniti sve, predvođena predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što je ljudski moguće, ulažući apsolutno sve od političkog, državnog, kako god hoćete kredibiliteta, da izvuče najbolji mogući rezultat za Srbiju.
Marko Đurić (Foto:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

Đurić je rekao da Srbiji predstoji ozbiljna borba.

- Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, već i zemlje koje se izjašnjavaju o ovoj temi je ogroman. Toga treba da budemo svjesni. Dakle, paralelno sa našim lobističkim naporima traju lobistički napori i pritisci zemalja koje su 20 puta jače, neke od njih i više od toga od Srbije i zemlje koje se izjašnjavaju, dakle i afričke i azijske i latinoameričke zemlje se suočavaju bukvalno u pojedinim segmentima i u pojedinim situacijama i sa političkim ucjenama. Međutim, ono što mogu da kažem jeste da sav kredibilitet koji država Srbija ima i koji smo kroz decenije i kroz pokret Nesvrstanih i kroz ekonomsku saradnju, ali i kroz principijelnu politiku po kojoj smo postali poznati, koja je postala neka vrsta našeg trejdmarka, da danas upotrebljavamo - rekao je Đurić.

Đurić je dodao da se brojne zemlje suočavaju sa brojnim ucjenama.

Rekao je da će poslihe glasanja o rezoluciji o Srebrenici na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Srbija imati mnogo više onih koji je poštuju.

- Sasvim sigurno ćemo imati mnogo više onih kojih nas poštuju, jer nismo dozvolili da budemo zgaženi, podigli smo svoj glas za zaštitu naših interesa. Našu mrežu prijateljstava mi moramo da nastavimo da gradimo, mi smo u poslu stvaranja mreže prijatelja i mreže onih koji razumiju poziciju Srbije - rekao je ministar odgovarajući na pitanje novinara da li će Srbija poslije ovog glasanja imati više prijatelja ili više partnera.

Prijatelji i oni koji razumeju poziciju Srbije, dodao je, ne samo po ovoj izuzetno teškoj temi već i drugim temama.

Na sjednici Generalne skupštine UN u četvrtak razmatraće se prijedlog rezolucije o Srebrenici.