latinica  ћирилица
21/05/2024 |  07:49 ⇒ 07:59 | Autor: SRNA

Stejt Department razočaran akcijom prištinske policije - eskalacija tenzija

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran što je prištinska policija preduzela akciju u finansijskim institucijama na sjeveru Kosova i Metohije, ističući da ta akcija nije bila koordinirana sa međunarodnim partnerima i da ona eskalira tenzije.
Stejt department (foto: EPA/MIKE THEILER - ilustracija) -
Stejt department (foto: EPA/MIKE THEILER - ilustracija)

- Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi EU. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije - navedeno je iz Stejt departmenta nakon što su pripadnici policije samoproglašenog Kosova juče upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice u četiri srpske opštine na sjeveru Kosmeta.

U saopštenju se ističe se da to podriva percepciju o dobroj vjeri Prištine "u rejšavanju otvorenih pitanja" sa Beogradom kroz dijalog koji vodi EU.

Stejt department je ponovio i "jasnu zabrinutost" SAD zbog primjene uredbe centralne banke u Prištini koja ograničava upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji, prenio je Glas Amerike.

Vašington je apelovao na Prištinu da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rješavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana - uključujući i one iz srpske manjine - negativno pogođenih nedavnim promenama valutnih propisa.

Pripadnici policije samoproglašenog Kosova juče su naoružani puškama i opremljeni pancirima upali u ekspoziture Banke poštanska štedionica u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga primanja.

Koordinisana akcija i upadi u ekspoziture Banke poštanske štedionice počeli su istovremeno oko 15.00 časova u sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

Nakon upada, Euleks je saopštio da nije bio unaprijed obavješten o akciji, kao i da nadziru situaciju u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu.