latinica  ћирилица
21/05/2024 |  09:46 ⇒ 09:47 | Autor: SRNA

Vesić: Cilj rezolucije o Srebrenici raspirivanje sukoba u regionu

Rezolucija o Srebrenici, koja će se u četvrtka, 23. maja, naći pred Generalnom skupštinom UN, sramna je jer njen cilj nije pomirenje u regionu, već raspirivanje sukoba u BiH i regionu, rekao je ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije Goran Vesić.
Goran Vesić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Goran Vesić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

- Rezolucija nema za cilj mir, već produbljivanje sukoba. Da ima za cilj mir, onda bi se sva tri naroda u BiH dogovorila o njenom tekstu, osim Srebrenice bila bi pomenuta i druga stratišta i iza takvog teksta bi stali svi narodi u BiH - rekao je Vesić.

On je ocijenio da ni predlagači rezolucije ne kriju da je to dokument koji treba da nanese štetu Srbiji.

- Ni ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija ne krije da mu je rezolucija potrebna iz političkih razloga kako bi se u bošnjačkom tijelu pokazao većim Bošnjakom od SDA - naveo je Vesić, te dodao da Srbija nema za protivnika BiH, već vodeće zemlje svijeta.

On je istakao da je najsramnije to što za rezoluciju lobira Njemačka, kao i Ruanda, zemlje za koje je dokazano da su počinile genocid, navodeći da njemački narod ne stoji iza rezolucije, čak ni vodeće njemačke stranke, već jedna od malih stranaka "Zeleni" koja trenutno vodi njemačku spoljnu politiku, a koja ne krije otvorenu mržnju prema Srbiji.

- Taj "zeleni esktremizam" koji njemački zeleni iskazuju prema Srbiji nema objašnjenje. Dok ta stranka vodi spoljnu politiku Njemačke imaćemo ovakve pokušaje da se Srbija stigmatizuje, a Srbi označe genocidnim narodom. Kada kažem Njemačka, mislim na te krugove koji vode ekstremističku politiku prema Srbiji - rekao je Vesić za TV Hepi, te ukazao na njemačkog ministra spoljnih poslova Analenu Berbok.

On je naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posljednjih mjeseci pokazao kako jedna mala zemlja može da se izbori za svoje interese, prvo u pogledu sprečavanja članstva Kosova u Savjetu Evrope, a zatim i kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici.

Kada je riječ o Crnoj Gori, koja je najavila da će glasati za rezoluciju i čiji je amandman na taj dokument usvojen, Vesić je naveo da je ta zemlja kao bratska država trebala da kaže da će makar biti uzdržana.