latinica  ћирилица
21/05/2024 |  11:16 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Obilježene 32 godine od smrti 12 banjalučkih beba - položeni vijenci na spomenik "Život" (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci su danas obilježene 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru koje su umrle zbog nedostatka kiseonika.
Pomen banjalučkim bebama - Foto: RTRS
Pomen banjalučkim bebamaFoto: RTRS

Položeni su vijenci i cvijeće na spomenik "Život". Vijence su položile porodice 12 beba, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, izaslanik predsjednika Srpske Marko Romić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić u ime Vlade Srpske.

Vijence i cvijeće su položile i delegacije Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, grada Banjaluka i brojne druge.

Majka jedne od 12 banjalučkih zvjezdica Željka Tubić rekla je da je svaka godina sve teža i teža, ali da je važno da se svake godine pošalje poruka cijelom svijetu da se više nikad i nigdje ne desi ovakav zločin. 

Stevandić je rekao da je smrt 12 banjalučkih beba monstruozan zločin za koji niko nije odgovarao, kao ni za mnoge druge velike zločine nad Srbima.

On je rekao da ko zna koliko bi još banjalučkih beba bilo ugušeno na svirep način da Vojska Republike Srpske nije probila koridor i to od onih koji danas bez odgovornosti za te zločine pokušavaju da kreiraju rezoluciju o Srebrenici.

Cvijanović je istakla da je smrt banjalučkih beba jedna od najvećih tragedija u istoriji Republike Srpske.

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da je ovo jedan od zločina nad sasvim nedužnim bićima.

- Svi smo posebno emotivni prema onom što se desilo, a ove godine pogotovo zbog svega što se dešava u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, pogotovo što su ponovo u pitanju UN koje tada nisu dozvolile život, a danas pokušavaju da nam nametnu omču na vrat i da žigošu generacije poslije nas - rekla je Graorčeva.

Polaganju vijenaca na spomenik "Život" prethodio je parastos i polaganje cvijeća na spomenik 12 beba na Novom groblju.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je smrt 12 banjalučkih beba najtragičniji zločin, po karakteru, načinu i namjerama, koji su počinili predstavnici međunarodne zajednice nad nedužnim bićima koja su, nažalost, odmah po rođenju spoznala surovost i okrutnost "velikih" koji se iživljavaju nad "malim".

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je smrt 12 beba jedan od najpotresnijih događaja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.