latinica  ћирилица
21/05/2024 |  11:31 ⇒ 11:53 | Autor: TANЈUG

Pjesniku Gojku Đogu nagrada "Izviiskra Njegoševa"

Književna nagrada "Izviiskra Njegoševa" pripala je pjesniku Gojku Đogu za sveukopno stvaralaštvo, a žirijem koji je dodijelio priznanje predsjedavao je akademik Matija Bećković, saopštili su organizatori dodjele nagrade.
Gojko Đogo (Foto: Tanjug/Nagrada "Izviiskra Njegoševa"/Đorđe Krstić) -
Gojko Đogo (Foto: Tanjug/Nagrada "Izviiskra Njegoševa"/Đorđe Krstić)

- Ponosan sam na moje roditelje koji su zajedno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i mitropolitom crnogorsko-primorskim gospodinom Јoanikijem još 2007. godine ustanovili književnu nagradu "Izviiskra Njegoševa". Čestitam pjesniku Gojku Đogu, na osvojenoj nagradi i velikom priznanju, kao i uvaženom žiriju na čelu sa Matijom Bećkovićem na izboru dobitnika - izjavio je Tomislav Momirović, domaćin ovogodišnje manifestacije.

Gojko Đogo, kaže se u obrazloženju žirija, "pripada redu najizrazitijih pjesnika i esejista, koji su obilježili razmeđe dva metežna vijeka.

- Od zbirke "Tuga pingvina" do knjige pjesama "Put u Hum" ostvario je svoju apokrifnu lirsku mitologiju po kojoj se prepoznaje u današnjoj buci i mnogoglasju. Autor je modernog osjećanja za jezik i kulturno nasljeđe, s razvijenom istorijskom sviješću i moralnim sluhom u epohalnim izazovima - piše u obrazloženju žirija.

Svečanost povodom proglašenja dobitnika upriličena je sinoć u Kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, a njoj su prisustvovali patrijarh srpski Porfirije, mitropolit crnogorsko–primorski Јoanikije, episkop budimljansko-nikšićki Metodije, episkop remezijanski Stefan i drugi crkvenodostojnici, predstavnici porodice Momirović, kao i veliki broj eminentnih zvanica iz kulturnog i javnog života.

Nagrada "Izviiskra Njegoševa" biće uručena 1. novembra, a sastoji se od povelje i plakete, umjetničkog rada vajara Ljubiše Mančića, i novčanog iznosa koji uručuje predstavnik kompanije Mona kao suosnivač i donator nagrade.

Nagrada je osnovana 2007. godine, dodjeljuje se bijenalno za najbolju objavljenu knjigu, sabrana ili izabrana djela nekog pisca, kao i za ukupno životno djelo objavljeno na srpskom jeziku.