latinica  ћирилица
21/05/2024 |  12:15 | Autor: RTRS

U Srpsku stiže 600 djece sa Kosova i Metohije

Zahvaljujući projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" ove godine u Republici Srpskoj boraviće 586 djece, 53 nastavnika, kao i 25 djece sa poteškoćama u razvoju sa Kosova i Metohije.
Stojičić-Arlov - Foto: Ustupljena fotografija
Stojičić-ArlovFoto: Ustupljena fotografija

Ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić istakla je na današnjem sastanku sa predsjednikom Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Miloradom Arlovim da Ministarstvo prosvjete i kulture tradicionalno podržava ovaj projekat.

- Ove godine učenici iz 40 osnovnih škola iz Srpske ugostiće oko 600 učenika sa Kosova i Metohije, a posjete će biti realizovane od 22. do 29. juna u 15 opština i gradova Republike Srpske - navela je Stojičićeva.

Ona je naglasila da će Ministarstvo pružiti svu potrebnu institucionalnu podršku realizaciji projekta, kao i da će 26. juna u Administrativnom centru Vlade Srpske biti organizovan prijem za djecu sa Kosova i Metohije.

Povezivanje i upoznavanje kroz ovaj projekat, koji se ove godine realizuje 12. put, omogućava djeci da izgrade iskrena i trajna prijateljstva, razmijene kulturna i obrazovna iskustva, te da razviju osjećaj zajedništva i međusobne podrške, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

- Kroz upoznavanje i druženje djeca stiču šire poglede na svijet, uče o bogatstvu naše kulture i jačaju svoj identitet, a to je od neprocjenjivog značaja za budućnost i stabilnost naših zajednica - rekla je Stojičićeva.

Arlov je upoznao Stojičićevu o svim tehničkim detaljima projekte, kao i o podršci koju im pružaju predstavnici škola, roditelji i predstavnici jedinica lokalnih samouprava.

On je naveo da će doček djece sa Kosova i Metohije biti organizovan u Bratuncu, a razgovarano je i o detaljima u vezi sa humanitarnim koncertom koji će biti održan 25. juna u Banjaluci.

Arlov je Stojičićevoj uručio zahvalnicu za nesebičnu pomoć djeci, mladima i svim Srbima na Kosovu i Metohiji.

U okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" koji se realizuje od 2012. godine, u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj do sada je boravilo više od 7.000 srpske djece sa Kosmeta u pratnji oko 650 prosvjetnih radnika.